Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇavuşoğluAmerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) CAATSA'nın yaptırımlarıyla ilgili bir değerlendirmede bulunarak, bu yaptırım kararlarının Türkiye'nin egemenlik haklarına bir saldırı olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, yaptırımlar vasıtasıyla Türkiye'nin geri adım atmayacağının herkesçe bilindiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Soçi'de gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortaka bir basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu burada, ABD'nin CAATSA yaptırımlarıyla alakalı bir konuşma yaptı.

'KİMSENİN TÜRKİYE AYRILSIN DEMEYE HAKKI YOKTUR'

Mevkidaşı ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Libya'ya verdiği destek hususunda, başka bir ülkenin veya Hafter de dahil olacak şekilde kimsenin, 'Türkiye ayrılsın' gibi bir cümle kurmaya hakkı olmadığını dile getirdi.

Çavuşoğlu, Rusya'daki mevcut kotaların dolmasının ardından, Türkiye2den domates ihracına yönelik olarak kotaların artırılacağını belirtti.

LİBYA'DA TEK YOL SİYASİ ÇÖZÜMDÜR

Çavuşoğlu, Libya'daki sorunun çözülmesindeki tek yolun siyasi çözüm olduğunu vurguladı. Türkiye'nin Libya'ya yalnızca çıkarları için gitmediğini aktaran Çavuşoğlu, "Libya'nın inşasında kritik katkılarımız oldu. Bundan böyle herkesin çözüm bulmak için çalışması gerekiyor. Hafter'in böyle bir yaklaşımda olmadığını gördük. Şayet bize yönelik bir tehdit baş gösterirse gereğini yapmakta tereddüt etmeyeceğiz." dedi.

S-400 ANLAŞMASI CAATSA YASASINDAN ÖNCE İMZALANDI

S-400 anlaşmasının CAATSA yasasından çok önce imzalandığını anımsatan Çavuşoğlu, diğer yandan S-400 konusu dahil bütün sorunları diyalog yöntemiyle çözmek istediklerini beyan etti. Türkiye'nin Rusya veya başka ülkelerle olan ilişkilerin sorgulanayacağı yerde görüş ayrılığına düşülen yerlerde diyalog tercih etmeleri gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, "Rusya ile olan ilişkiler, NATO ilişkilerimize bir alternatif değil. AGİT ve diğer örgütler içinde de Rusya'yla işbirliğimiz var. Batılı ülkelere de yaptırım yapmak yerine işbirliğine ehemmiyet vermesini tavsiye ediyorum." dedi.