TRT World Forum 2020, ikinci gününde "Kovid-19 Sonrası Dış İlişkiler ve Devletlerarası İlişkilerde Yeni Gerçekler" oturumunu gerçekleştirdi. Oturuma katılan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önemli gündem konularına değindi.

2020'NİN EN ÖNEMLİ KONUSU SALGIN

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Bu senenin en mühim konusu yeni tip koronavirüs salgını. Pek çok insanın hayatı kayboldu, sağlık sistemi zorlandı, ülkelerin ekonomileri sarsıldı. Bu kriz kesinlikle beklenmiyordu. Salgın beraberinde fırsatları da getirdi. Bizler geleceğe yönelik olarak düşünmeliyiz. Bunu yapmak için gerçekleri bilmemiz lazım, panelin amacı da bu. Çok taraflı sistemin şu an çok zayıf olduğunu görüyorum. Pandemi süresince güçlü kurumların önemi kritik olacak. Örneğin, biz uluslararası bir işbirliği olması için G20ve MİKTA'da da aynı şeyleri düşündük.

Türk bayraklı gemi, silah ambargosunu ihlal etmedi

AB'nin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan'ın milliyetçi gündemine desteklemek adına nasıl dayanışma halinde olduğunu net bir şekilde görüyoruz. 22 Kasım tarihinde gerçekleştirilen İrini Operasyonu, ülkemize karşı bir araç şeklinde kullanıldı. Operasyonda bizlerin ön izni olmadan Türk bayrağı taşıyan bir ticari gemiye çıkma hususunda emir verildi. Bu da uluslararası hukukun açık bir şekilde ihlaliydi.

Mürettebat üyeleri kötü muamele gördüğü ve rahatsız edildi. Aramalar 11 saat sürdü ve sonunda silah ambargosuna aykırı hiçbir şeyin olmadığı görüldü. Bu bir yasa dışı eylemdir ve biz bunu şiddetli şekilde protesto ediyoruz. Yanıt vermek adına mevcut olan her türlü yasal ve meşru araca başvurma hakkını saklı tutuyoruz. Yine de her durumda Doğu Akdeniz'de işbirliği ve diyaloğa hazırız. Bu sebeple Kıbrıslı Türkler de dahil olacak şekilde tüm kıyı devletlerinin katılacağı Doğu Akdeniz Bölgesel Konferansı için çağrı yaptık.

AB, Türkiye'yi izole etmeyi bırakmalıdır

Bakan Çavuşoğlu, koronavirüs salgınına rağmen pek çok ülkeye gitmeye çalıştığını, hükümetlerle muhalefet partilerini bir yerde topladıklarını ve Avrupa Birliği ile olan çalışmaların yavaş yavaş meyve vermeye başladığını söyledi. Çavuşoğlu, AB'nin Türkiye'ye izole etmesi yerine Türkiye ile beraber çalışması yolunu seçmesinin gerekli olduğunu söyledi.