Zonguldak’ta kış ayı meyvesi olan ve C vitamini deposu kamkat tezgahlarda yerini aldı. Kamkat meyvesi tezgahlarda paketi 15 TL olarak satışa çıktı. Kamkaat meyvesinin en büyük özelliği ise vücudun C vitamini ihtiyacını karşılaması. Diğer yandan meyveye vatandaşların da ilgi göstermesi manav esnafını da memnun etti.

HASTALIKLARA ŞİFA OLUYOR

Esnaf Muhammet Aydın, “Kamkat C vitamini. Kış ayında sık sık tüketilecek bir meyve. Çok da güzel bir meyve. Hastalıklara şifa gibi bir meyve. Portakal gibi ince bir kabuk. Bunu böyle ağzını atıp çiğneyebilirsin. Güzel bir tadı var. Paketi 15 TL’den satılıyor. Vatandaşın ilgisi de iyi. Yavaş yavaş vatandaş da alışıyor” diye konuştu.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR

Günde 5-6 adet kamkat tüketilebileceğini belirten Diyetisyen Deniz Zünbülcan, şifa deposu bu meyvenin faydalarından şöyle bahsetti: “Kamkat, vitaminler yönünden çok zengin. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve hastalıklardan koruyor. İçeriğinde bulunan A vitamini göz sağlığına çok büyük katkı sağlıyor. Aynı zamanda bağırsakların da daha iyi çalışmasını sağlıyor. Cildi tepeden tırnağa yeniliyor.”

CİLT KIRIŞIKLIKLARINI ÖNLÜYOR

Kamkatın diyet listelerine eklenmesi gerektiğini söyleyen Zünbülcan “Cilt kırışıklığı ve güneş lekelerini önleyen en önemli meyvelerden biri kamkattır. Tepeden tırnağa bir yenilenme isteniyorsa, kamkat mutlaka diyet listesine eklenmelidir” dedi.

KABUĞUYLA TÜKETİLEBİLİR

Kamkatın kabuğuyla tüketilebilen bir meyve olduğunun altını çizen Zünbülcan, “Kabuğu çok acı geliyorsa ılık suda bekletip biraz ıslatın. Ancak C vitamini kaybına neden olabileceğinden mümkünse suda bekletmeden tüketin” şeklinde konuştu.