Süleyman Hacıcaferoğlu Yaptığı Açıklamada Demokrasinin beşiği yerel yönetimlerimizde yapılan iş ve işlemlerin müfettişler tarafından tam bir tarafsızlık içerisinde objektif, hakkaniyete ve hukuka uygun olarak denetim hizmetleri icra edilmektedir.


Soruşturmaların, hukuka uyarlı, hakkaniyet ve tam bir objektiflikle işlem görmesi tüm paydaşlarca beklenendir.


Son yerel seçimlerden sonra Büyükşehir Belediyelerimizde denetim faaliyetlerinin ulusal medyada yer aldığı görülmektedir. Yapılan raporların haberleştirilmesi nedeniyle Müfettişler üzerinden, kendilerinden bir önceki dönemde usulsüzlük ile yolsuzlukların üzerine gidildiği şeklinde oluşabilecek bir algının teftiş kurullarını siyasileştireceği, bu halden denetim hizmetlerinin güvenirliğini yıkmamak ve yargısal hukuku engellemek adına şiddetle kaçınılması gerektiği ortadadır.
Ayrıca, Müfettişlerin kariyer yapılarının medya üzerinden paylaşılan soruşturma raporlarının siyasi yapıların öznesi yapılmak suretiyle bir tartışma alanı haline getirilmesi ve denetim faaliyetlerinin üzerinde bu nedenle baskı oluşturulması üzülerek müşahede edilmektedir.


Soruşturma dosyalarının medyaya sevkinin durdurulması ile soruşturma konularının kendi mecrasında, tam bir güvenle, ilgili birimlere ulaştırılmasının sağlanılması elzemdir.


Teftiş görevleri nedeniyle müfettişlerin çalışmalarında ulaştıkları kanaat ve sonuçların, soruşturmalarda ilk adım hüviyeti anlamını taşıdığı kesin hüküm içermediği ve bu nedenle yargı aşamasında işlem görmeyen çalışmaların kamuoyu ile “bir sonuca ulaşılmış ve hüküm tesis edilmiş gibi paylaşılması” müfettişlik tekniği içeren raporların anlaşılamamasına ve üyemiz müfettişlerin yanlış değerlendirilmesine sebebiyet vereceği açıktır.


Bu itibarla; Büyükşehir Belediye Başkanlarımızın bu noktada tedbir alacağına ve bizzat kendi sevk ve idarelerinde görev yapan müfettişlerin denetim etkinliklerinin zayıflatılmaması, siyasi mülahazalara konu edilmemeleri hususunda gerekli adımları atacaklarına dair kuvvetlice inanç taşıyoruz.


Belediye Başkanlarımızdan bu manada beklentimiz; ülkemizin en köklü müesseseleri olan teftiş kurullarının yıllardır oluşturduğu ve çok kıymetli olan “teftiş güvenirliğinin” medyada özne yapılmasının önüne geçmeleridir.
Derneğimizin, üyelerinin medya üzerinden tartışma konusu yapılmasının önüne geçilmesi noktasındaki hukuki hakları saklıdır.
Saygıyla kamuoyunun dikkatine sunulur.