ABD'nin öncülük ettiği 10 Büyükelçinin Osman Kavala'nın durumu hakkında yaptığı açıklamaya ilişkin tartışmalar devam ediyor.

ABD Büyükelçiliği'nden konuya ilişkin açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdil:

“ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder”.

HOLLANDA

ABD büyükelçiliğinden yapılan açıklamanın bir benzerini de Hollanda Büyükelçisi 
Marjanne de Kwaasteniet sosyal medya hesabından gerçekleştirdi. 

YENİ ZELANDA

Yeni Zelanda Büyükelçisi Wendy Hinton da söz konusu açıklamaya destek vererek sosyal medya hesabı üzerinden diğer büyükelçilikler ile aynı açıklamayı paylaştı.

NORVEÇ

10 Büyükelçilikten biri olan Norveç'in Türkiye'deki temsilciği geri adım attı. ABD'nin attığı tweeti RT'ledi.

DANİMARKA

Danimarka Büyükelçisi Danny Annan da sosyal medya hesabı üzerinden ABD'nin paylaşımını RT'ledi.

VİYANA SÖZLEŞMESİ

ABD ve Hollanda Büyükelçililiklerin değindiği Viyana Sözleşmesinin 41'inci maddesi, bir ülkenin içişlerine müdahaleden sakınılması gerektiğine dikkat çekiyor. Söz konusu sözleşmenin 41'inci maddesinde şu ifadeler yer alıyor.

1. Kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Anılan Devletin iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir.
2. Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmî işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak başka Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.
3. Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz.