İsrail'in Gazze'ye yönelik, en temel insani değerleri dahi hiçe sayan saldırılarından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getiren Tunç, içerisinde kadınların, çocukların ve masum sivillerin olduğu bir hastaneyi acımasızca vuran zihniyeti lanetlediğini söyledi.

Türkiye'nin bölgede barış ortamının sağlanması için gösterdiği çabaya değinen Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, şimdiye kadar devlet ve hükümet başkanı seviyesinde 18 liderle telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da bölgeye giderek yoğun bir diplomasi trafiği sürdürdüğünü aktardı.

3 uçak dolusu insani yardım malzemesi  bölgeye ulaştırıldı

Türkiye'nin Filistin'e yardım elini uzattığını, 3 uçak dolusu insani yardım malzemesinin bölgeye ulaştırıldığını belirten Tunç, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin bölgedeki ateşi söndürmeye yönelik çalışmaları devam ederken ne yazık ki bölgeye uçak gemilerinin gönderilmesi, Filistin halkına yönelik yardımların engellenmesi ve masum sivillerin toptan cezalandırılmasına yönelik girişimler tüm dünyanın gözü önünde cereyan ediyor. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kuruluşlar, sorumluluklarını yerine getiremiyorlar. BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes önerilerini görüşmek için yaptığı her toplantıda bu öneriler ABD'nin vetosuyla reddedildi.

İnsan hak ve hürriyetleri konusunda mangalda kül bırakmayan Batılı ülkeler, ateşe körükle gitmek dışında hiçbir adım atmadılar. İsrail'in katliamlarını destekleyerek, masum sivillerin katledilmesinde rol oynadılar. Uluslararası medya organları taraflı yayınlarıyla adeta soykırımı aklama yarışına girdiler."

Tunç, güvenli bölge denilen alanlara göç eden masum insanların, dünyanın gözü önünde, sınır kapılarında, camilerde, okullarda, hastanelerde ve sivil yerleşim yerlerinde bombaların altında yaşamını yitirdiğini söyledi.

Saldırıların faillerini lanetliyorum

Filistin'de büyük bir vahşet, soykırım ve savaş suçuna şahit olduklarını anlatan Tunç, "İnsanlığa karşı suç teşkil eden bu saldırıların faillerini lanetliyorum. Yüreklerimizi dağlayan bu katliamlardan, failler kadar 7 Ekim'den bu yana yaptıkları açıklamalarla ateşe benzin dökenler de sorumludur." dedi.

Filistin'de uluslararası anlaşmaların yok sayıldığını dile getiren Tunç, ana amacı sivillerin korunması olan Cenevre Sözleşmesi'nin ihlal edildiğini, savaş suçlularını tanımlayan uluslararası belgelerin dikkate alınmadığını bildirdi.

Tunç, "Türkiye olarak, bölgede kalıcı istikrar ve barışın tesisi için çalışmayı sürdüreceğiz. Sorunun çözümünün, başkenti doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasından geçtiğini ifade etmeye devam edeceğiz. Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız." diye konuştu.