Başkent Kiev’e yakın mesafede bulunan Bucha kenti sokaklarında Ukrayna ordusu çok sayıda sivilin cansız bedeni ile karşılaşırken, bir evin bodrum katında ise elleri arkadan bağlı şekilde duvara karşı dizilmiş şekilde infaz edilen çok sayıda sivilin cansız bedenine ulaşıldı.

'NASIL KATİLLER YETİŞTİRDİĞİNİZİ GÖRÜN'

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Bucha’daki sivil katliama değinerek, "Bükreş, NATO bildirgesi 14 yıl önce. Rusya’nın gelmesini önleme şansımız vardı. Rusya Bucha’ya geldi. Rus askerlerinin annelerine bu görüntüleri seyretmelerini tavsiye ediyorum. Seyredin de nasıl hırsızlar, katiller yetiştirdiğinizi görün" ifadelerini kullandı.

'SİZİ KİMSE AFFETMEYECEK'

Konuya ilişkin bir açıklamada Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk ise, "Rusça yazıyorum adrese ulaşması için. Kimler Ukrayna halkına karşı işlenen suçlara, infazlara ortak olduysa onları en iyi ihtimalle müebbet hapis cezası bekliyor. Savaşta olmamız, insanları taciz etme, alay etme ve infaz etme hakkı vermez. Savaş er ya da geç son bulacak. Sizi kimse kurtaramayacak ve affetmeyecek. Savaştan sonraki hayatınızı düşünün yoksa ölümü düşünmek zorunda kalacaksınız" ifadelerini kullandı.

RUSYA SİVİLLERİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ YALANLADI

Ukrayna tarafından, Rus ordusunun Bucha kentinde sivilleri öldürdüğüne dair iddialara Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yalanlama geldi.

Açıklamada, “Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev bölgesinin Bucha kentinde sivillerin öldürüldüğü iddiasıyla Kiev rejiminin suçlamalarını reddediyor. Bu yerleşimin Rus silahlı kuvvetlerinin kontrolü altında olduğu süre boyunca, tek bir bölge sakini herhangi bir şiddet eyleminden zarar görmedi” denildi.

Rus askerlerinin Kiev yerleşim bölgesinde 452 ton insani yardım ulaştırdığı ve dağıttığı ifade edilen açıklamada, “Şehir Rus ordusunun kontrolü altındayken kent sakinleri rahatça dolaşabildiler ve tüm kitle iletişim araçlarını kullanabildiler. Bucha kentinden çıkış engellenmedi, Tüm yerel sakinler, Belarus da dahil olmak üzere kuzey yönünde özgürce hareket edebildi” ifadeleri kullanıldı.

Rus ordusunun Kiev’in kuzeyindeki Bucha kentinde çekildiği hatırlatılan açıklamada, “Rusya ile Ukrayna arasında Türkiye’de gerçekleştirilen yüz yüze görüşmelerin ertesi günü, 30 Mart’ta tüm Rus birliklerinin Bucha’dan tamamen çekildiğini özellikle belirtmek isteriz. Ayrıca, 31 Mart’ta Bucha şehrinin Belediye Başkanı Anatoly Fedoruk, video mesajında şehirde Rus ordusunun olmadığını doğruladı. Ayrıca sokaklarda elleri bağlı olarak vurulan yerel sakinlerden dahi bahsetmedi. Bu nedenle, Bucha’daki tüm sözde ‘suç kanıtlarının’ Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) memurları ve Ukrayna televizyonu temsilcilerinin şehre geldiği 4. günde ortaya çıkması şaşırtıcı değil” denildi.

Açıklamada, “En az dört gün sonra görüntüleri Kiev rejimi tarafından yayınlanan, tüm insanların cesetlerinin katılaşmamış olması, kadavra lekelerinin olmaması ve yaralarda pıhtılaşmayan kan olması özellikle endişe vericidir. Bütün bunlar, Mariupol’de doğum hastanesinde ve diğer şehirlerde olduğu gibi Bucha’dan gelen fotoğrafların ve video görüntülerinin Batı medyası için Kiev rejiminin bir başka üretimi olduğunu reddedilemez bir gerçektir” ifadeleri kullanılarak, söz konusu fotoğraf ve görüntülerin provokasyon olduğu öne sürüldü.

AVRUPALI LİDERLERDEN BUCHA'DAKİ VAHŞETE TEPKİ

Ukrayna’nın başkenti Kiev’in kuzeybatısında yer alan Bucha kentinde Rus güçlerinin bölgeden çekilmesinin ardından çok sayıda sivilin cansız bedenlerinin bulunması Avrupalı liderler tarafından kınandı. Liderler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ordusunun savaş suçu işlediğini söyleyerek, Rus ordusu hakkında soruşturma açılması çağrısında bulundu.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna’daki olayları kınadığını belirterek, "Rusya’nın Irpin ve Bucha’daki masum sivillere yönelik alçak saldırıları, Putin ve ordusunun Ukrayna’da savaş suçları işlediğinin başka bir kanıtıdır" dedi. Johnson, "Kremlin’den gelen hiçbir inkar veya yanlış bilgi, hepimizin doğru olduğunu bildiğimiz gerçeği değiştiremez. Putin çaresiz, işgali başarısız oluyor ve Ukrayna’nın kararlılığı hiç bu kadar güçlü olmamıştı. Putin’in savaş makinesini güçsüz bırakmak için elimden gelen her şeyi yapacağım. Yaptırımlarımızı ve askeri desteğimizi artırmanın yanı sıra, sahada ihtiyacı olanlara yardım etmek için insani destek paketimizi güçlendiriyoruz" dedi. Johnson ayrıca, İngiltere’nin Ukrayna’ya yönelik desteğin ön sahalarında yer aldığını söyleyerek, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (ICC) Ukrayna’da işlenen suçlarla ilgili soruşturma yapacağını ve İngiltere Adalet Bakanı Dominic Raab’ın konuyla ilgili ek mali desteğin sağlanmasına ve uzmanların görevlendirilmesine yetki verdiğini söyledi.

'FAİLLER HESAP VERECEK'

Avrupalı liderler, Bucha’daki olaylara ilişkin tepki gösterirken Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, savaş suçlularının hesap vermesi gerektiğini ifade etti. Leyen, Bucha’daki olaylara ilişkin yaptığı açıklamada, "Rusya’nın çekildiği bölgelerde tarif edilemez dehşet raporları karşısında dehşete düştüm. Acilen bağımsız bir soruşturmaya ihtiyaç var. Savaş suçlarının failleri hesap verecek” dedi.

'RUS ORDUSU TARAFINDAN İŞLENEN BU SUÇLAR SORUŞTURULMALIDIR'

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise, Bucha’daki saldırı görüntülerini "korkunç ve dehşet verici" olarak nitelendirdi. Scholz, "Rus ordusu tarafından işlenen bu suçları amansız bir şekilde soruşturmalıyız. uluslararası örgütlere vahşeti bağımsız olarak belgeleyebilmeleri için bu alanlara erişim izni verilmesini talep ediyorum. Failler ve onları görevlendirenler yargılanmalı" dedi.

'İŞLENEN SAVAŞ SUÇLARI CEZASIZ KALAMAZ'

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Bucha’da öldürülen sivillerin görüntülerini gördükten sonra "korku, acı ve öfke" duyduğunu ifade ederek, “İşlenen savaş suçları cezasız kalamaz. Tüm dayanışmamız ve desteğimiz Ukrayna halkıyla” dedi.

BM'DEN BAĞIMSIZ SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ukrayna’nın Bucha kentinde öldürülen sivillerin görüntüleri beni derinden sarstı. Bağımsız bir soruşturmanın etkili bir hesap verebilirliğe yol açması esastır” dedi.