10 Aralık 2019 tarihinde İzmir'de yaşanan olayda, N.K. isimli bir kadın, kızı D.A. rahatsızlanınca kızını Ege Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi'ne getirdi.

Burada bulunan görevli doktor, şu an kendisine bakamayacağını, öncelikli hastalar olduğunu söyleyerek birazdan hastayla ilgileneceğini söyleyince bir yaygara koptu.

Bunun üzerine kadın, "Kızıma önce bakacaksın. Sen kim oluyorsun da karar veriyorsun? Benim vergilerimle maaş alıyorsun." ifadelerini kullanarak doktora bağırdı. Doktor ise 'beyaz kod' kullandı ve hakaret suçundan anne ve kızı hakkında şikayetçi oldu.

304 GÜN ADLİ PARA CEZASINA ÇARPTIRILDI

Mahkemede savunma yapan N.K., "Hakaret etmek amacıyla söylemedim. Zaten benim vergilerimle maaş aldığı da doğru. Haksızlığa uğradığımı düşündüğüm için söyledim." dedi. Mahkeme, kadının 304 günlük adli para cezasına çarptırıldı, kızı D.A. ise beraat etti.

KARAR EMSAL NİTELİĞİNDE

Doktor K.H.'nın avukatı Alperen Cihan Çetinkaya, mahkemenin kararının bir emsal niteliğinde olduğunu vurgulayarak, "Zihinlerde bu cümlenin ağır eleştiri kapsamında değerlendirilmesi kısmının silinmesi gerekiyor. Kamu çalışanlarımıza karşı kullanılan polislerimize kullanılan bu cümlenin suç teşkil etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu cümle şeref ve saygınlığı rencide ediyor." dedi.

Bu tür davalarda çok fazla beraat kararı alındığını ve insanların hakaret etmediklerini söyleyerek işin içinden çıktıklarını söyleyen Çetinkaya, "Bu tarz konuların daha fazla mahkemelere taşınması gerektiğini düşünüyorum. Bu şekilde görevi başındaki polis, asker veya doktorlarımızın, bu hakaretlere maruz kalmamasını sağlayabiliriz. Belli bir süre sonra vatandaşlar da bu tarz sözleri bu kadar rahatlıkla sarf etmemeye başlayacaklardır." dedi.