Hollanda’da yapılan yeni bir araştırmaya göre, insanlar felç geçirmeden on yıl öncesine kadar bir dizi belirti gösteriyor. Bu belirtiler arasında hızlı bir zihinsel ve bilişsel gerileme yer alıyor. Ayrıca hesap yapma ve yemek pişirme gibi günlük işlerini yerine getirme becerilerinde azalma yaşanıyor.

Bilim insanları, bu erken sinyallerin tespit edilmesinin hastaları felç riskinden koyabileceğini açıkladı.

15 BİN KATILIMCI YAKLAŞIK 30 YIL BOYUNCA İZLENDİ

Rotterdam'daki Erasmus MC Üniversitesi'nden araştırmacılar, 28 yıl boyunca gözlemlenen 14 bin 712 kişinin verilerini inceledi. Her biri, çalışmanın başlangıcında ve birkaç yılda bir, bazı zihinsel ve fiziksel testlere tabi tutuldu

Test, hafıza testleri, sözel akıcılık, yemek pişirme, temizlik ve mali durumlarını yönetme yeteneklerinin bir değerlendirmesini içeriyordu.

Çalışma süresi boyunca, 1662 katılımcı ortalama 80 yaşında ilk kez felç geçirdi.

HANGİ GRUPLAR DAHA FAZLA RİSK ALTINDA?

Sonuçlarda, felç geçirenler ile geçirmeyen arasında 10 yıl öncesine ilişkin büyük farklar olduğu görüldü. Temel ve ileri düzey günlük görevleri yerine getirme becerilerindeki farklılıklar, felçten iki ile üç yıl önce ortaya çıktı.

Bununla birlikte, kadınların, daha az akademik niteliklere sahip kişilerin ve alzheimer hastalığı ile ilişkili bir gene sahip olanların yüksek felç riski altında olduğu açıklandı.

Çalışmanın yazarlarından Alis Heshmatollah, "Bulgularımız, gelecekteki felç hastalarının akut olaydan 10 yıl öncesine kontrollerden sapmaya başladığını gösterdi, bu da bilişsel ve fonksiyonel gerileme yaşayan bireylerin daha yüksek inme riski altında olduğunu ve olası felç adayları olduğunu gösteriyor” dedi.

TÜRKİYE'DE HER YIL 250 BİN KİŞİ FELÇ OLUYOR

Bulguların beyinde yıllar öncesinden zararlı fiziksel değişikliklerin meydana geldiğini gösterdiğini söyleyen Dr Heshmatullah, şöyle devam etti:

“Felç öncesi biliş ve günlük işlevsellikteki hızlanan düşüş, gelecekte felç geçirecek bireylerin, akut olaydan yıllar önce, serebral küçük damar hastalığı, nörodejenerasyon ve iltihaplanma gibi intraserebral hasar birikmesinden muzdarip olduğunu gösteriyor.”

FELÇ (İNME) NEDİR?

Öte yandan, her yıl Türkiye’de 250 binin üzerinde kişi felç geçiyor ve toplam 2 milyonun üzerinde inme hastası bulunuyor. Önlem alınmadığı takdirde kişide hayati risk ve kalıcı sakatlıklara yol açan felç, yaşam tarzında yapılacak değişiklikler ve düzenli sağlık kontrolleri ile önlenebiliyor.

Beynin bir kısmına giden kan akışı azaldığında veya kesintiye uğradığında, beyin dokusunun oksijen ve besin almasını önleyen bir inme (felç) meydana geliyor ve beyin hücreleri dakikalar içerisinde ölmeye başlıyor.Ardından inmenin oluştuğu bölgedeki fonksiyonlarda geçici ya da kalıcı kayıplar oluşuyor.