Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan "Bitkisel Üretim 2. Tahmini" raporu ayçiçek yağı fiyatlarında bir artışa işaret ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) "Bitkisel Üretim 2. Tahmini"nine göre ayçiçek yağ üretimi yüzde 13,8 azalacak bu da Ayçiçek yağı fiyatının artmasına neden olacak.

Rapora göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) yüzde 7,7; sebzelerde yüzde 0,3; meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 2,2 oranında artış bekleniyor. Toplam üretimin tahminen tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 75,9 milyon ton; sebzelerde 31,7 milyon ton; meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise 27,4 milyon ton olması öngörülüyor.

Düşüş, fiyatlar üzerinde etkili olacak

Ayçiçek yağı ve soya yağındaki düşüş ise dikkat çekici. Hem ayçiçek yağı hem de soya yağındaki bu düşüş, fiyatlar üzerinde etkili olacak gibi görünüyor. Soyadaki düşüş yüzde 11,3, ayçiçekteki gerileme ise yüzde 13,8'e ulaşıyor.

Üretimin düşmesi durumunda, fiyat artışları kaçınılmaz olabilir. Bunun yanı sıra, hükümetin ithalat politikalarının da fiyatları önemli ölçüde değiştirebileceğe benziyor.