Yıllardır hazine avcılarının 'Nazi altınları' hayali devam ederken, Polonya'da 10 ton altının gömülü bulunduğu iddia edilen sarayın altında kazı başlıyor.

Hitler'in Nazi ordusu 1 Eylül 1939'da Polonya'yı işgal ederek II. Dünya Savaşı'nı başlatmıştı. İddiaya göre, söz konusu altınlar Polonya'nın güneyindeki Minkowskie kasabasında, işgal esnasında Naziler tarafından genelev olarak kullanılan sarayın altında bulunuyor. Hazine avcıları, önümüzdeki hafta başlaması beklenilen kazının sonunda, 48 kasa içersinde toplam 10 ton altına ulaşmayı hedefliyor.

YENİ BİR DEVLET KURMA PLANI

Altınların, Nazi örgütü SS'nin lideri Heinrich Himmler'in talimatıyla, İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda, gelecekte yeni bir Nazi devleti kurma planıyla gömüldüğü ifade ediliyor. Sarayın altındaki kasalarda, ünlü "Breslau altınları"nın da yer aldığı iddia ediliyor.

ASKERİN GÜNLÜĞÜ HER ŞEYİ ORTAYA ÇIKARDI

Polonya'da İkinci Dünya Savaşı'nda kaybolduğu öne sürülen altın, mücevher ve silah dolu Nazi treninde yer alan bütün kıymetli eşyaların da bu sarayın altında bulunduğu belirtiliyor. Zırhlı trenin, 1945'te Sovyet güçleri yaklaşırken, günümüz Wroclaw şehri yakınlarında ortadan kaybolduğuna inanılıyor. Olay "Nazi altın treni" ya da "Breslau altınları" olarak anılıyor. Sarayın altındaki hazinede, yaklaşan Kızıl Ordu'ya mallarını kaptırmak istemeyen dönemin varlıklı Almanları tarafından SS askerlerine teslim edilen eşyaların da yer aldığı tahmin ediliyor. Harabe durumdaki sarayın konumu, bir SS askerinin günlüğü ve çizdiği haritanın gün yüzüne çıkması sayesinde keşfedildi.