Türkiye genelinde yaşanan kira artışı özellikle İstanbul’da daha hissedilir seviyelere ulaşınca hükümettende açıklama gelmişti. Yapılan açıklamada ev kiralarında yaşanan artışın önüne geçmek için 81 ilde konut yapımının hızlandırılacağı ifade edilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı projede gençlere ve ilk kez ev sahibi olacaklara ayrıcalık tanınacağı belirtildi.

İstanbul’da yaşanan artışla ilgili Akşam gazetesinden Şenay Büyükköşdere’ye konuşan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, konut satımında ve kiralamasında yaşanan fiyat artışının artık sonuna gelindiğine inandığını belirterek, “Kiralarda düşüş eğilimi başladı. İddia ediyorum. 2023'te 10 bin TL'lik evler 6-7 bine düşecek" ifadelerini kullandı.

Kiralarda şu an için belirli bir düşüş olduğunu söylemek için erken olduğunu söyleyen Nizameddin Aşa, “İnsanlar artık mevcut evinden çıkmamak için elinden geleni yapıyor. Hatta 2-3 binlik kirayı, 5-6 bine çıkanlar bile mal sahibinin talebine 'tamam' diyor. Çünkü arasa, onu bile bulamayacak. Şu an için kiralar yüzde şu kadar düştü demek mümkün değil ama nokta seviyesinde de olsa bu bir başlangıç” dedi.

“ÖDENEBİLECEK MEBLAĞLAR DEĞİL”

Yüksek kira artış oranları nedeniyle ev sahipleri ile kiracılar arasında sorunların baş gösterdiğini belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı, “Bunlar ödenebilecek meblağlar değil, ayda 15-20 bin TL ödeyecek adam zaten gidip ev alıyor, niye kirada kalsın. Bu iş böyle devam etmez. Yakında icralar, kavgalar başlayacak demiştim. Maalesef o dönem geldi. Zamanında ev sahiplerine aklıselim çağrısı yaptık, 3-5 ay sonra bu kiralar ödenemediğinde yine sıkıntıyı sen çekeceksin dedik. Yüzde 100 zam yapmaya razı adama 'İlle 10 bin yapacaksın' dediler. Böyle bir açgözlülük ve fırsatçılık olmaz.” şeklinde konuştu.