Türk kahvesi yapmak için kahve, su ve şekeri ne şekilde kullanacağınızı bilmeniz gerekir. Her bir fincan için 2 tepeleme çay kaşığı taze çekilmiş kahve, bir fincan su ve yarım şeker, ideal lezzet ve kıvamı tutturmanızı sağlayacaktır. Daha fazla şeker isteyenler fincan başına 1 ya da 3 tane şeker ekleyebilir.
 
Cezveye koyduğunuz malzemeleri hızlıca karıştırın ve orta ateşte pişirmek üzere ocağa alın. Ocağa eklediğiniz kahveyi karıştırmaktan vazgeçin. Çünkü bir kere karıştırmanız yeterlidir. Köpürmeye başlayınca bardakların yarısına kadar dökün. Bir kere daha köpürmesi için yeniden ocağa alarak bardakları tamamlayın.
  
Türk kahvesinin cezbedici kokusu taze çekilmiş olmasından kaynaklanmıştır. Bu yüzden taze çektirip satın alacağınız Türk kahveleri çok daha lezzetli olacaktır. Kahveyi şekerli, şekersiz, az şekerli ya da orta şekerli olarak tüketebilirsiniz. Ama en doğru lezzet, az şekerli olarak tükettiğinizde damağınıza gelecektir. Özellikle şekerli sevenler için yanına lokum yerine daha az şekerli bir ikram yapılabilir.
 
Uzmanlar sağlık için günde iki bardak Türk kahvesi tüketilmesini öneriyor. Çocukların bile tüketebileceği Türk kahvesinin aşırı kullanımı çarpıntı gibi sorunlara neden olabilir. Birçok kadın Türk kahvesi kullanarak cilt bakımı yapmakta, ara öğünlerde bu kahve çeşidini içerek tok kalmayı çalışmaktadır.
 
Ülkemiz tarım alanlarında yetişmese de özel pişirme yöntemi ile coğrafyamızdan tüm dünyaya yayılmış Türk kahvesi, lezzetinin yanı sıra sağlığa olan yararları ile de oldukça popüler bir gıda çeşididir. Pişirme tekniği sebebiyle herhangi bir süzme ya da filtreleme işlemine dahil olmayan türk kahvesi, diğer çeşitlerine oranla kahvenin getirilerinden çok daha fazla miktarda yararlanabilmenize katkı sağlar.
 
Filtre kahve içiminde kahvenin bir kısmı filtreden geçemediğinden dolayı yararları açısından bir adım geride kalır. Çözünür kahve türleri de bir çeşit fabrikasyon işlemlerine dahil olduğundan en sağlıklı ve doğal kahve çeşitlerinden bir tanesinin Türk kahvesi olduğunu söylemek mümkündür. Günde 1-2 fincan kadar tüketimi, herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan ve ilaç kullanmayan kişiler için oldukça faydalıdır.

Kahve, antioksidan içeriği oldukça yüksek olan bir besindir. Yüksek antioksidan içeriği sayesinde düzenli olarak kahve tüketen bireylerde karaciğer kanseri ve kolorektal kanser türleri başta olmak üzere birçok kanser türüne yakalanma riskinin önemli ölçüde azaldığını gösteren bilimsel araştırmalar söz konusudur.

 

 

 

KAYNAK:yeniakit.com