Baykar yapımı Bayraktar TB2 İnsansız Hava Araçları (İHA), kardeş ülke Azerbaycan'ın Ermenistan'a karşı verdiği Dağlık Karabağ mücadelesinde ve Libya'da, zaferin gelmesinde kilit etken oldu. ABD'deki medya devi Bloomberg ise, yazısında Türk İHA ve SİHA'lara övgü yağdırdı.

Yapılan analiz içinde, Türk İHA ve SİHA'ların başarısının, Ukrayna'daki liderlere ilham olduğu anlatıldı. Ayrıca SİHA'ların, Dağlık Karabağ bölgesindeki savaşta Rus uçaksavarları da yok ettiğinden bahsedildi.

SİHA'LAR BÜYÜK ZAFERİN KAHRAMANI

ABD'nin önemli medya kuruluşları arasında yer alan Bloomberg, dünyanın gündeminde yer alan Türk SİHA'larla ilgili çok çarpıcı bir analiz yaptı. Analizde, Dağlık Karabağ'da ve Libya'da elde edilen galibiyetlerin büyük kahramanının Türk SİHA'lar olduğu belirtildi. Analizde, "Selçuk Bayraktar'ın Teknik Müdür görevini yaptığı Baykar şirketinin yapımı olan Bayraktar TB2 İnsansız Hava Araçları, bu zaferlerin kahramanıdır." ifadelerine yer verildi.

TIPKI BİR BİLGİSAYAR OYUNU GİBİ

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Azerbaycan'ın, rakip Ermenistan'ın saldırı ve savunma dengesini bozma amacıyla İHA'ları kullandığı belirtildi. Savaşta birkaç drone kaybının insanlı bir uçak veya bir tank kaybından çok daha düşük maliyeti olduğunun iade edildiği analizde, Drone'ları bir savaşa göndermenin, bilgisayar oyunu oynamaya benzediği aktarıldı.

UKRAYNA'DAKİ LİDERLERE İLHAM OLUYOR

2019 yılında Ukrayna'nın, Baykar şirketi ile 6 adet İHA, mühimmat ve kontrol ekipmanı almak için 69 milyon dolar bedelinde anlaşma imzaladığı belirtildi.

Analizde, "Ukrayna ülkesinin, şimdi yerli üretime başlamak için Türk şirketi Baykar ile birlikte çalıştığı belirtiliyor. Azerbaycan ülkesinin, Karabağ savaşındaki başarılı saldırı örneği, Ukrayna'daki liderlere ilham oluyor." ifadesine yer verildi.