Arazi şartları nedeniyle tarım makinelerinin çalıştırılamadığı Bitlis'te çiftçilerin imece usulü çeltik ekimi, havadan görüntülendi.

Bitlis'in Hizan ilçesine 30 kilometre mesafede bulunan Karabastı köyünde yaşayanlar, çeltik üretimini ise geleneksel yollarla yapıyor.

Arazi şartları sebebiyle tarım makinelerinin giremediği tarlalarda dayanışmanın en güzel örneğini sergileyen çiftçiler, imece usulü çalışıyor.

SULAR, KANALLARLA TARLALARA ULAŞIYOR
Engebeli arazilerde çeltik ekimi yapan çiftçiler, günün ilk ışıklarıyla beraber yüksek rakımlı dağın dibinden çıkan doğal kaynak suyunu, el vasıtası ile açtıkları kanallarla tarlalarına ulaştırıyor.

PİRİNÇLER HEM TÜKETİLİYOR HEM DE SATILIYOR
Köylüler, daha sonra tarlalara girip, toprağı beraber sürerek, küreklerle çeltik havuzları yapıyorlar. Köylüler, hasat döneminde biçtikleri çeltikleri, köydeki değirmenlerde öğüterek kabuklarında ayırdıkları pirinçleri hem kendileri tüketiyor hem de satarak geçimlerini sağlıyor.

İŞİN ZORLUĞUNA DİKKAT ÇEKTİ
Çeltik ekimi yapan Safter Tuz, kalitesiyle ünlü Karbastı pirincinin ekimine başladıklarını belirtti. Çok zorlu bir iş yaptıklarını bildiren Tuz, “İlkbahar mevsimiyle beraber pirinç ekiyoruz. Yaptığımız iş oldukça zahmetli. Dedelerimizden, babalarımızdan bu işi öğrendik. Başka bir tekniği yok sürekli bu şekilde ekiyoruz. İmece usulü çalışıyoruz. Tüm köylüler sağ olsunlar geliyorlar yardımcı oluyorlar. Şu anda 15-16 şahıs burada pirinç ekimi yapacağımız tarlayı hazırlıyoruz. Hem kendi yiyeceğimiz pirincimizi yetiştiriyoruz, hem de sattığımız pirinçle geçimimizi sağlıyoruz." diye konuştu.