Bitcoin'in son dönemdeki yeniden yükselişi, Japonya'nın para biriminin diğer itibari para birimleri karşısında değer kaybettiği bir döneme denk geldi.

Yenin değer kaybetmesi, halihazırda bir resesyonda olan Japon ekonomisi için zorlu zamanlar devam ederken gerçekleşti. Japonya Merkez Bankası, likidite genişlemesi yoluyla baskıyı hafifletmeye çalıştı ve bu da merkezi olmayan sistemi ve sabit arzı nedeniyle bu tür ekonomik önlemlere karşı bağışıklığı olan Bitcoin karşısında yenin değerinin daha da düşmesine yardımcı oldu.

Çoğu büyük kripto borsası tarafından kullanılan ABD doları karşısında Bitcoin halihazırda yaklaşık 52 bin dolar değerinde ve bu 68 bin doların biraz üzerindeki tüm zamanların en yüksek seviyesinden hâlâ çok uzakta.

Bitcoin fiyat geçmişi

Son haftalarda Bitcoin'in fiyatı, Bitcoin için spot borsa yatırım fonlarının (ETF) ilk kez onaylanmasıyla kripto alanına yeni bir yol sunan kurumsal yatırımcılardan gelen yeni girişlerle arttı.

Piyasa gözlemcileri, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (b) ocakta aldığı kararı bu sektör için "tarihi" bir an diye nitelendirildi.

ETF'lerin onaylanmasından bu yana milyarlarca dolar kripto piyasasına aktı ve Bitcoin fiyatının 10 bin dolardan fazla artmasını sağladı.

Yatırım firması Fineqia International'da araştırma analisti olan Matteo Greco, "Piyasa ivmesi, Bitcoin ETF'lerine yönelik yüksek taleple beslenmeye devam etti" dedi.

Geçen hafta boyunca, Bitcoin ETF'lerine kümülatif net giriş yaklaşık 2,3 milyar dolara ulaşarak bir önceki hafta kaydedilen 1,2 milyar doları neredeyse ikiye katladı ve halihazırda yaklaşık 5 milyar dolar olan başlangıçtan bu yana toplam net girişin neredeyse yarısını oluşturdu.

Çok uluslu bankacılık kuruluşu Standard Chartered'ın son tahminleri, bu yıl kripto piyasasına 50 milyar ila 100 milyar dolar kurumsal yatırımın girebileceğini öngörürken, bankadaki bir analist bunun önümüzdeki yıla kadar Bitcoin fiyatını 200 bin dolara çıkarabileceğini iddia etti.

Fiyat ivmesi, yaklaşan yarılanma olayı beklentisiyle de körüklendi. Bu olayda, kripto para madenciliğine verilen ödüllerin yarıya indiriliyor.

Yarılanmalar yaklaşık olarak her 4 yılda bir gerçekleşiyor ve öncekilerin hepsi rekor kıran rallilerden önce geliyor. Aralarında PlanB takma adlı kişinin de bulunduğu bazı analistler, yarılanmaların kripto para birimi için 4 yıllık bir fiyat döngüsünün temelini oluşturduğunu iddia ediyor.

Sıradaki yarılanma olayının 17 Nisan 2024'te gerçekleşeceği tahmin ediliyor.