Uluslararası piyasalarda altın fiyatları 2000 bin dolardan 1.700 dolara kadar gerilerken aynı dönemde Bitcoin 20 bin dolardan 60 bin dolara kadar yükseldi. Bitcoin, altının konumunu alacak yorumlarının sonrası uluslararası haber ajansı Bloomberg analistleri, altından uzaklaşmanın sebebi bildirdi.

Altın fiyatı, ONS başına 1.800 doların üstüne çıkmaya yetecek kadar çekiş gücü bulamadı.

Murenbeeld & Co.’nun araştırma başkanı Chantelle Schieven, Kitco News ile yakın vakitte yaptığı bir röportajda, uzun vadede altın üstünde yükselişe geçerken, kıymetli metalin senenin geri kalanında kimi zorlu rüzgârlara sahip olduğunu ifade etti.

"ONS başına 1.806 dolar"

Murenbeeld & Co. analistleri, kısa süre evvel ikinci çeyrek için altın tahminlerini güncelledi ve fiyatların ikinci çeyrekte ONS başına 1.806 dolar seviyesinde olması bekleniyor.

Murenbeeld & Co. analistlerine göre altın, sırayla ONS başına 1.827 dolar ve 1.865 dolarlık ortalama fiyatla üçüncü ve dördüncü çeyrekte yükselen iyileşmeler görecek. Murenbeeld & Co, 2022’nin ilk çeyreğine kadar altın fiyatlarının ONS başına 1.900 doların üstüne çıkmasını beklemiyor. Ayrıca analistler, fiyatların ileriki senenin ikinci çeyreğine kadar bütün zamanların en yüksek oranına ulaşmasını beklemiyor.

"Güçlü büyüme beklentilerine işaret"

Chantelle Schieven, yakın vadede altın konusu ile ilgili nispeten tarafsız olduğunu, zira merkez bankalarının şu anda bir tutma modelinde olduğunu ve sisteme pompaladıkları bütün teşviklerin devamlı sağlam bir iyileşmeye yol açıp açmayacağını görmek amacıyla beklediğini ifade etti. Chantelle Schieven, son ekonomik veri dalgasının güçlü büyüme beklentilerine işaret ettiğini de sözlerine ekledi.

Bununla beraber Chantelle Schieven, Federal Rezerv’in gerçek büyümeyi görmek istedikleri ve tahminlere tepki vermeyecekleri konusu ile ilgili net olduğunu da açıkladı. Chantelle Schieven, salgının yolunu çevreleyen hala çok fazla belirsizlik olduğunu da sözlerine ekledi ve “Mevcut iyileşme hızının sürdürülebilir olacağı net değil” dedi. Chantelle Schieven’a göre, altın piyasası için piyasayı geride tutan bir başka önemli belirsizlikte güçlü büyümenin yükselen enflasyona yol açıp açmayacağı...

Geçen seneki COVID-19 ekonomik krizinin baz etkilerinin önümüzdeki birkaç ay içersinde daha yüksek enflasyona yol açacağı düşünülürken Chantelle Schieven, yatırımcıların sene sonuna kadar enflasyonun geçici olup olmayacağını bilmeyeceklerini ifade etti.

Ancak Chantelle Schieven, hükümetin ve merkez bankalarının dünya genelinde finansal piyasalara pompaladıkları ve direkt olarak tüketicilere verdikleri para miktarı ile enflasyonun nasıl sürdürülebilir bir artış görmeyeceğini kavramanın zor olduğunu da sözlerine ekledi. Chantelle Schieven, M2 para arzı olarak da tanınan ABD ekonomisinde dolaşan para oranına çok dikkat ettiğini ifade etti. Chantelle Schieven konuya yönelik açıklamalarına şunları ekliyor:

"Bu ivmeyi görmeye başlıyoruz. İnsanlar ne yapmak istediklerini, paralarını nasıl harcamak istediklerini düşünüyorlar. Bunu mutlaka konut piyasasında görüyoruz. Diğer önemli mallarda da görebilirsiniz: bakır fiyatları, kereste fiyatları, besin krizi gerçekten artıyor. Bu momentumun bir kısmı düşse ve yana doğru hareket etse bile, hala daha yüksek bir fiyat seviyesindesiniz."

BİTCOİN OLMASAYDI ALTIN FİYATLARI NE KADAR YÜKSELİRDİ

Chantelle Schieven, emtia fiyatlarındaki yükselişin uzun vadeli enflasyon baskıları yönünden son derece kaygı verici olduğunu da sözlerine ekledi. Chantelle Schieven konuya yönelik şunları ifade etti:

Daha yüksek fiyatlar, şirketler için girdi maliyetlerini artırıyor ve karşılığında bu maliyetleri tüketicilere aktarıyor. Enflasyon geliyor, yalnız üretici fiyatlarının iki ya da üç ay arkasında kalabilir.

Enflasyon, uzun vadeli altın tahminlerini yönlendiren en büyük etken gibi görünürken Chantelle Schieen, bunun tek etken olmadığını ifade etti. Chantelle Schieen, hisse senedi piyasaları rekor değerleme ile işlem görmeye devam eder iken altın’ın çekici bir güvenilir liman zenginliği olmaya devam ettiğini ifade etti. Artan enflasyon baskısının hisse senetleri üstünde baskı oluşturabileceğini belirtti. Chantelle Schieen konuya yönelik şunları ifade etti:

"Hisse senedi piyasalarında bir oran oynaklık görmeye başladık ve hisse senedi piyasalarını etkilemek çok daha fazla vakit almayacak."

Ancak olumsuz yönde Chantelle Schieven, gelişen ekonominin yanı sıra altın piyasasının Bitcoin ile zorlu bir rekabetle karşı karşıya kalmaya devam ettiğini kaydetti. Araştırmasına göre, Chantelle Schieven Bitcoin’deki yükselişin altın’ın piyasa değerini %2,5 oranında düşürdüğünü ifade etti.

McGlone, Bitcoin olmasaydı, altının ons başına 2.000 doların çok üstünde işlem yapabileceğini ifade etti ve popüler kripto para biriminin altının yukarıya yönlü potansiyelini sınırlamaya devam ettiğini sözlerine ekledi.