Fas basınından Far-Maroc’un iddiasına göre Fas, Türkiye’den yedi adet Kılıç sınıfı hücumbot ve bir adet Ada sınıfı korvet alımı için masaya oturdu.

Öncelikle Tactical Report tarafından yansıtılan haber daha sonrasında Fas askeri kaynaklarına yakın Far-Maroc tarafından da teyitlendi. Far-Maroc’un Fas savunma haberleri için son derece güvenilir bir kaynak olduğu belirtilebilir.

İddialara göre müzakereler Ekim 2021’de başladı. Olası anlaşmanın bedeli 222 milyon dolar olarak belirtiliyor.

UKRAYNA VE PAKİSTAN’IN ARDINDAN FAS

Eğer iddialar teyitlenir ve satış gerçekleşirse Fas; Pakistan ve Ukrayna’nın ardından Türkiye’den MİLGEM ADA sınıfı korvet ihraç eden üçüncü yabancı ülke olarak tarihe geçecek.

Fas’ın tedarik etmek istediği hücumbotların Kılıç-II sınıfı olacağı da iddia ediliyor. Far-Maroc, teslimatların 2022’nin ikinci yarısında başlayacağını dahi yansıtıyor.

Türkiye’nin envanterinde ise 9 adet Kılıç I/II sınıfı hücumbot yer alıyor. Kılıç sınıfı hücumbotlar diğer sınıf gemilerden tonaj olarak daha büyükler.

Hücumbotlarda kullanılan silah sistemleri 76/62mm baş topu, çift namlusu 35mm’lik uçaksavar topu (Kılıç sınıfında çift namlulu 40mm’lik top vardır), Harpoon gemisavar füzesi ve Stinger füzesi şeklindedir.

Kılıç-II Sınıfı Hücumbotlar

Boyutlar (Boy-En-Draft) : (62,4 x 8,6 x 2,82) mt
Deplasman Tonaj : Tam yük : 548 t.
Ana Tahrik : 4 MTU Dizel / 4 Pervane
Seyir Siası / Sürati : 30 kts / 1050 nm – azami sürat:39,7 kts
Personel : 7 Subay / 21 Astsubay / 13 Uzman Erbaş, 4 Erbaş/Er