Danimarka’da yayın yapan Politiken gazetesi, Ramboll adlı danışmanlık şirketinin Amerika yaptırımlarının tehditleri sebebiyle Rus gazını Avrupa’ya taşıyacak olan Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı inşaatının tamamlanmasına katılmaktan çekilmek mecburiyetinde kaldığını yazdı.

Gazeteyede yayımlanan konu hakkında makalede

“Ramboll, Rusya'dan Almanya'ya uzanan ve değeri 70 milyar Danimarka kronunun üstünde olan pahalı Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı ile ilgili anlaşmazlıkların kurbanı oldu”

ifadesine yer verildi.

Daha evvel Amerika Hazine Bakanlığı, Rus doğal gazını Avrupalı tüketicilere taşıyacak olan Kuzey Akım 2 projesine yönelik yaptırımların yürürlüğe girdiğini ve Washington’un boru hattının yapımını gerçekleştiren firmalardan çalışmalarını derhal durdurmalarını talep ettiğini açıklamıştı.

1 Ocak'ta yürürlüğe giren Kuzey Akımı 2 yaptırımları, inşanın tamamlanması için gerekli sigorta ve sertifikasyon hizmetlerini sunan şirketlerin beraberinde hattın inşasında yer alan gemiler için hizmeti veren şirketleri hedef alıyor.

Kuzey Akımı-2 projesi, toplam senelik kapasitesi 55 milyar metreküp olan iki doğal gaz boru hattı, Rusya'dan Almanya'ya Baltık Denizi'nin altından döşenmesini öngörüyor.

Bir süre önce Kuzey Akım-2’nin yapımcı firması Nord Stream 2 AG, boru hattının Almanya’nın münhasır ekonomik bölgesinden geçen 2.6 km'lik kısmının yapımının tamamlandığını duyurmuştu.

Gazprom, Fransız Engie, İngiltiz Royal Dutch Shell, Avusturyalı OMV ve Almanya'nın Uniper ve Wintershall firmalarıyla yaklaşık 9.5 milyar dolarlık Kuzey Akım-2 projesini finanse etmeleri konusunda anlaşma sağlamıştı.

Avrupa ülkelerine kendi sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatını isteyen Amerika'nın beraberinde Ukrayna, Polonya ve Baltık ülkeleri projeye karşı çıkıyor.