RT'nin haberine göre anlaşma, iki ülkenin Merkez Bankası Başkanları arasında Rusya'da yapılan bir toplantı sırasında imzalandı. 

İran Merkez Bankası, yeni finans ve bankacılık platformlarının kurulmasının İran ve Rusya arasındaki ilişkilerde 'yeni bir sayfa' açtığını belirtti.

Anlaşma, bankaların ve girişimcilerin SWIFT dışı para mesajlaşma sistemleri gibi alternatif finans ve bankacılık platformlarını kullanmalarına olanak tanıyor ve ayrıca ulusal para birimlerinde ikili aracılık ilişkilerinin kurulmasını içeriyor.

Her ikisi de ABD yaptırımlarına tabi olan İran ve Rusya, ikili ticarette ABD doları yerine kendi ulusal para birimlerini kullanma planlarını ilk olarak Temmuz 2022'de açıklamışlardı. Bu hafta başında Rusya liderliğindeki Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) üyeleri İran ile tam teşekküllü bir Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzaladı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Temmuz ayında, "ABD para biriminin Batı hegemonyasının bir aracı olarak kullanıldığını" söyleyerek uluslararası ticarette doların terk edilmesi çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz yıl Moskova ve Tahran, Batı'nın ekonomik yaptırımları karşısında ekonomik işbirliklerini önemli ölçüde güçlendirdi.

Resmi verilere göre ikili ticaret hacmi 2019'da 1,6 milyar dolardan 2022'de 4,6 milyar dolara çıkarak neredeyse üç katına çıktı.