İzlenecek yol haritası merak edilirken, vakada 5 bin, vefatta 100’ün altına düşülememiş olması açılımın biraz daha vakte yayılması gerekliliğini öne çıkarıyor. Bilim insanlarından da bu yönde öneriler geldi.

Koronavirüse karşı yürütülen mücadelede tam kapanma ardından geçilen kademeli normalleşme dönemi yarın bitiyor. Önce kısmi, ardından da tam kapanma ile 65 bini bulan vaka miktarını 7 bin sınırına çeken Türkiye, salgına son darbeyi vuracak toplumsal bağışıklık amacıyla aşı tedarikini de artırdı. Yaz döneminde tam normalleşme amacıyla öngörülen 5 bin altı vaka sayısına düşülmesi, günlük vefat sayılarında minimuma ulaşılması amacıyla açılımda biraz daha denetimli davranılması öneriliyor.

HEP BİRLİKTE BAŞARMALIYIZ

Türkiye’nin, bu hedefine ulaşması amacıyla toplumun bütün kesimlerine denetimli normalleşmede büyük iş düşüyor. Bilim insanları bu sefer açılmayı toplum olarak “Hep birlikte başarmalıyız” mesajı verdi. Uzmanlar, yarından itibaren normalleşmenin yavaş yavaş gerçekleşmesi tavsiyesinde bulundu.

1- Kontrollü normale devam

KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Birol Özkalp: Türkiye, 1 Haziran’dan sonra da denetimli normalleşmeye devam etmelidir. Aşılandırmayı hızlandırırsak sorun olacağı kanaatinde değilim. Bu süreç bir hafta 10 gün daha devam edebilir. Ama vatandaşın da bekleyecek sabrı kalmadı. Kontrollü normalleşme olmalıdır. O kadar kademeli gidilmeli ki birden bire bırakırsak millet salgın bitmiş gibi anlıyor. Yavaş yavaş açılmalıdır. Ekim-kasım aylarında rahatlarız.

2- Daha temkinli olmalıyız

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan: Önlemleri daha temkinli yapar iken bir yandan bu açılmayı başarmamız gerekiyor. Burada pozitif etken açık hava. Açık hava bu iş için, aşılanmanın ilerlemesi amacıyla bize vakit kazandıracak. Kurallara aynı şekilde devam etmek zorundayız. Kişilerin çok süratli aşı olması gerekiyor.

3- Yeni alışkanlıklarla yeni hayat

Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Baykan: Aşılamayı yüzde 60’ın üstüne çıkarabilirsek normalleşmeye o vakit süratli geçiş olabilir. Şu anda kısıtlamalar kalksa bile sınırlarımızı, mesafelerimizi, hijyenimizi terk etmemeliyiz. İki senede yapılan önlemler bize bir alışkanlık kazandırdı. Bu alışkanlıkları bir müddet daha devam ettireceğiz. Yavaş yavaş açılmada yeni alışkanlıklarla yeni hayatımızı sürdüreceğiz. Bu virüsün varlığı ile birlikte yaşamayı öğreneceğiz. Esnafı rahatlatmak amacıyla yavaş yavaş açılmalıdır ve bu süreçte eski alışkanlıklarımızla hareket edersek bütün emekleri zayi etmiş oluruz.

4- Önlemlerden taviz vermeyelim

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz: Daha evvelki tedavi kararlarına yüzde 100 uyulmadı, alınan kararların denetimi pek olası değil, halkın kendi kendini kontrol etmesi gerekiyor. Hedeflenen miktardaki aşının gelmesi ile plan edilen toplumun 50-60’dan fazlasının aşılanması söz konusu olacaktır. Dolayısıyla eylül ayından itibaren ciddi bir iyileşme söz konusu olacak. Bu aşamada bireysel önlemlerden taviz verilmeden geçişler yapılması lazım. Açıklanacak kararlar ne olursa olsun, bireysel önlemler diye herkezin bildiği maske, mesafe ve hijyen kurallarından taviz verilmeden yapılacak uygulamalar fakat bu tür hedefine ulaşacaktır. Birdenbire tedbirlerin yumuşaması değil kademeli yumuşamasından yanayım.

5- Küçük adımlar atmalıyız

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer: 17 Mayıs’ta hedeflediğimiz 5 bin vakanın üzerindeyiz. Onun için adımlarımızı biraz ufak atmak gerekir. Restoran, kafe gibi yerler çok ciddi etkileşim bulunduğu yerler ama seyredilmiş sayıda müşteri ile açık alanlarını kullanacak şekilde açılmalıdır. Vakaların gidişatına göre atacağımız adımlar belirlenir. Açık havaları kullanarak okulları da tekrar seyredilmiş hibrit uygulamalarla, azaltılmış sınıflarla ve öğretmenlerin bir an evvel aşılanmaları ile okulları başlatmamış çok iyi olur. Aşılamayı bir an evvel hızlandırabilirsek gerçekte temmuzda bile çok rahat soluk alırız. Belki de ağustostan sonra da çok daha büyük bir rahatlığa kavuşuruz. Aşı seferberliği başlatılmalıdır. İnsanlarla etkileşim durumunda olanları ilk olarak aşılamalıyız.