Dünyaya ihracı yıllık 700 ton olan salyangoz dolmasının membahı Bilecik olarak gösteriliyor. Burada, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde doğa ortamına dalan yetkililer, canlı topladıkları salyangozu Bilecik'teki ustaların maharetli ellerine gönderiyor. Salyangozlar Bilecik'te dondurularak dolma haline getirildikten sonra Fransa'ya ihraç ediliyor. Fransa bu ürüne oldukça yoğun talep gösteriyor. Salyangoz dolmasının bir porsiyonu ise Avrupa ülkelerinde 80 Euroluk bir bedelle servis ediliyor.

SALYANGOZ DOLMASI NASIL HAZIRLANIYOR?

Doğal ortamdan canlı halde toplanan salyangozlar, Bilecik Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan 4 bin metrekarelik kapalı alanda kurulmuş fabrikaya getiriliyor. 31 yıl önce kurulmuş olan fabrikaya getirilen salyangozlar, tereyağıyla veya normal olarak pişirildikten sonra salyangoz dolması haline getiriliyor. Ardından salyangoz dolmaları dondurulma işleminden geçiyor ve büyük talep gördüğü Fransa'ya gönderiliyor. Ayrıca salyangoz dolmalarının yalnızca Fransa'ya değil, pek çok dünya ülkesinin restoranlarına da gönderimi sağlanıyor. 

 

Özel formüllü sos ile pişiriliyorlar

Fabrika müdürü ve su ürünleri mühendisi Yılmaz Akın, fabrikada 70 kadının çalıştığını belirtti. Özellikle kadın istihdamına destekte bulunduklarını ifade eden Akın, söz konusu salyangozların bu kadınların maharetli ellerinden geçtiğini belirtti. Salyangozların etlerinin özel formüllü bir sos yordamıyla pişirilip gece boyunca bekletildiğini söyleyen Akın, pişmiş etlerin kabuklara yerleştirildiğini, ardından eksi 25 derece ile şoklanarak büyük bir şekilde paketlendiğini belirtti. Paketlerin etiketlenme işlemlerinin ardından salyangoz dolmalarının Fransa'daki müşteriye gönderildiğini söyleyen Akın, bahsi geçen müşterinin dolmaları diğer ülkelere sattığını bildirdi.

Fransa'dan diğer ülkelere ihracı gerçekleşiyor

Fransa'daki müşterinin salyangoz dolmalarının diğer ülkelere satışına aracı olduğuna değinen Akın, Bilecik'ten çıkan salyangoz dolmalarının Fransa'dan Japonya'ya, hatta Amerika gibi ülkelere kadar pek çok yere ihraç edildiğini, yılda yaklaşık 700 tonluk bir satış yaptıklarını da dile getirdi.

SALYANGOZ DOLMASINA TÜRKİYE'DEN TALEP YOK

Dünyada büyük ilgi gören salyangoz dolmalarına Türkiye'nin şu ana kadar ilgi göstermediğini vurgulayan Akın, Türkiye'den talep gelmesinden memnuniyet duyacaklarını dile getirerek bu bağlamda yeni bir pazar açılabileceğini belirtse de, böyle bir talebin gelmeyeceğini düşündüğünü de vurguladı. Akın, sözlerini "Fakat bizim için ihracat ve döviz girdisi sağlaması bakımından iyi bir iş." ifadeleriyle tamamladı.