İsrail ile Filistinli silahlı grupların 7 Ekim'de başlayan çatışması sürerken bölgedeki insani krizin boyutu da her geçen gün büyümeye devam ediyor. 

Kamuoyu İsrail'in bombardımanlarında çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesi, yaralanması ve büyük bir yıkımın olmasından dolayı bölgede ateşkes kararı beklerken ABD Başkanı Joe Biden, Hamas'ın elindeki tüm rehineler serbest kaldıktan sonra İsrail-Filistin çatışması için ateşkesi görüşebileceklerini bildirdi.

Biden, Beyaz Saray'da yatırımlar üzerine yaptığı konuşma esnasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "ABD, rehine anlaşması için bir ateşkesi destekliyor mu?" sorusuna, "Önce rehineler salınmalı, sonra bunu (ateşkes) konuşabiliriz." yanıtını verdi.

Biden, "Durum Odası"na gitmek için konuşmasını yarıda kesti.

Öte yandan Biden konuşmasını ani bir şekilde kesip, sözü Ticaret Bakanı Gina Raimondo'ya verdi.

Biden, "İlgilenmem gereken başka bir konu için (özel durumlarda toplanılan) Durum Odası'na gitmem gerekiyor." ifadesini kullandı.

Söz konusu konunun ne olduğuna dair bilgi paylaşılmazken, ABD basını bu durumun, Irak'taki Şii milislerin ABD'nin Suriye'deki 2 üssüne yönelik İHA'larla saldırı gerçekleştirmesiyle ilgili olabileceği yorumunu yaptı.

Ateşkese karşıyız

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları 18'inci gününde devam ediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Gazze'de ateşkes çağrılarını reddettiğini yineledi. Ateşkesin Hamas'a yeniden toparlanıp İsrail'e karşı yeni saldırılara hazırlanma fırsatı vereceğini savundu.  

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, dünkü basın toplantısında, “Herhangi bir ateşkes Hamas'a dinlenme, yeniden yapılanma ve İsrail'e karşı terör saldırılarına devam etmeye hazırlanma imkanı verecektir ” ifadesini kullandı.