Harvard Tıp Fakültesi'ndeki beyin uzmanlar ciddi bir araştırma yaptı. Bundan tam yirmi yıl sonra en yaygın hastalığın demans olacağı söylendi. Sağlıksız beslenme, olumsuz hava koşulları ve artan ruhsal hastalıklar sonucu tetiklenen demans beyinin ömrünü de kısaltıyor.

Bu da demansla beraber farklı hastalıklara da davetiye çıkartacak. Ancka bunun önüne geçmek için uzmanlar önerilerde bulundu. Özellikle beyne ve beyne giden sinir hücrelerini uyaran besinleri ele alan uzmanlar günlük beslenme rutininde bunların mutlaka olması gerektiğinin altını çizdi.  Harvard Tıp Fakültesi'nin en popüler uzmanı Dr. Uma Naidoo'da geçtiğimiz gün bununla ilgili bir demeç verdi. Naidoo, beyne fayda sağlayan besinleri de tek tek açıkladı. 

YEŞİL SEBZELER

E ve K vitaminleri bakımından zengin olan yeşil sebzeler, içeriklerinde karotenoid ve flavonoidleri yani güçlü antioksidan madelleri barındırır. Bu maddeler beyen giden damar ve sinirlerin gelişimini sağlar. Gün içinde kandaki kırmızı hücreleri de artırarak kan akışını kontrol eder. Kan akışının normal düzeyi beynin işlevselliğini olumlu etkiler. 

KURUYEMİŞLER

Beyin sağlığı için en etkin madde Omega-3 yağ asitleridir. Bu yağ asidi balıklarda bolca bulunur. Ancak uzmanlar beynin günlük rutin olarak Omega-3 yağ asidine ihtiyacı olduğunu söyler. Bunu sağlamanın en kaliteli yolu ise ceviz, fındık ve fıstıktır. Ara öğün oalrak eklendiğinde gün içinde beynin konsantre oranını artırır. 

AVOKADO

Magnezyum bakımından en zengin besin olan avokado tüketimi 1950 yıllardan sonra ciddi bir artışa neden oldu. Magnezyum eksikliği depresyona yol açar. Depresyon yani ruhsal hastalıklar oranı artıkça beynin işlevselliği olumsuz etkilenir. Bu yüzden uzmanlar gün içinde mutlaka avokadoyu beslenme düzenine eklenmesini önerir. Avokado tüketimi ruhsal hastalıklar riskini de sıfırlar.

BİTTER ÇİKOLATA

Beyin sağlığı için olmazsa olmaz besin bitter çikolatadır. Kakao oranı fazla olan bu besini uzmanlar çocukluk yaştan itibaren tüketilmesini önerir. Beynin gelişimini sağlar aynı zamanda beynin işlevselliğini artırarak hafızayı güçlendirir. Beynin hafıza oranı ne kadar yüksekse sağlık oranı da bir o kadar kalitelidir. Her sabah aç karna bir parça bitter çikolata yemek beynin gün boyu daha konsantre olmasını sağlar.

FERMENTE BESİNLER

Yoğurt, peynir ve turşu gibi fermente edilen besinler içerdikleri vitamin deposu sayesinde sinir hücrelerini hızla onarır. Bu da en çok beyin sağlığını etkiler. 

BAHARATLAR

Beyinin daha fonksiyonel çalışması için stres oranının az, sinir hücrelerinin fazla olması gerekiyor. Uyarıcılar ne kadar fazlaysa beynin işlevselliği de o kadar artar. Bu yüzden vücutta oksidatif düzeyinin az olması gerekiyor. Baharatlarda antioksidan bakımından zengin olan besinler olduğundan vücuttaki oksidatif seviyesi azalır. Yapılan araştırmada Asya ülkelerinde oldukça fazla baharat tüketildiğinden beyin hasarı neredeyse az olduğu tespit edildi.