İyi beyin sağlığı, hafızayla ilgili olan bilişsel işlev ve hem olumlu hem de olumsuz duygulara nasıl tepki verdiğimizle tanımlanan duygusal işlev de dahil olmak üzere, beynin belirli alanlarda ne kadar iyi çalıştığıyla ölçülebilir.
 
Peki hangi alışkanlıklar beyninizi yaşlandırıyor?
 
1. Yeterince sosyal etkileşim kuramıyorsanız... 2019 yılında Frontiers in Medicine dergisinde yayımlanan bir makale, beyin sağlığımızın sosyal etkileşime bağlı olduğunu ortaya koydu. Bir kişi sosyal olarak ne kadar az aktifse, beynin bilgiyi işleyen dış katmanı olan gri maddeyi o kadar fazla kaybediyor.
 
2. Aynı rutinin içinde sıkışıp kaldıysanız... Yeni beceriler öğrenmek beynimizin genç kalmasına yardımcı olur. Eğitim yaratıcılığa ilham verir, bilgi temellerimizi genişletir ve genel bilişimizi geliştirir.
 
3. Kronik olarak stresliyseniz... Stresli hissetmek beyin sağlığını doğrudan etkiler. Kronik stres beyin hücrelerini öldürebilir ve beynin hafıza ve öğrenmeden sorumlu bölümü olan prefrontal korteksi küçültebilir.
 
4. Dengeli beslenmiyorsanız... Beslenme şeklimiz hayatımız boyunca beyin sağlığımızı etkiler. Kırmızı et, şeker ve rafine tahıl alımını sınırlamak daha iyi bir beyin sağlığına giden yollardan biridir.
 
5. İyi uyuyamıyorsanız... Ortalama bir yetişkinin dinlenmiş ve güne hazır hissetmesi için gecede 7 ila 8 saat uykuya ihtiyacı vardır. Yeterince uyumamak hafıza, problem çözme yeteneği ve muhakeme becerilerinde düşüşe neden olabilir. Yeterince uzun süre uyumamanın yanı sıra, aldığımız uykunun kalitesi de beyin sağlığımızı ciddi şekilde etkileyebilir. Parçalı uyku beynimizi riske atarak konsantre olmayı ve önemli bilgileri hatırlamayı zorlaştırır.
 
6. Vücudunuzu hareket ettirmiyorsanız... Uzmanlara göre, ortalama bir yetişkin günde altı buçuk saat oturuyor ve bu da vücudumuza ve beynimize zarar veriyor. Uzun süre oturmak beynin hafızadan sorumlu bölümünü değiştirir.

 

KAYNAK:yeniakit.com