ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Kongre'ye söz konusu sevkıyatlardan sadece ikisiyle ilgili önceden bilgilendirme yapıldığını aktardı.

Silah İhracatı Kontrol Yasası kapsamında ABD'nin yakın müttefiklere yaptığı silah satışlarında, uzun çaplı araştırma ve geliştirme süreci gerektiren "büyük savunma teçhizatı" için 25 milyon dolarlık bir limit var. Bu limit, farklı bomba türleri içinse 100 milyon dolara kadar yükseliyor.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen ABD'li yetkililer, Beyaz Saray'ın söz konusu ekipmanlarda belirlenen limitlerin altındaki sevkıyatları Kongre'nin onay sürecine sunmadan gerçekleştirdiğini savundu.

Sevkıyatlarla ilgili detay paylaşılmazken, haberde Washington'ın bu yöntemle İsrail'e "binlerce silah gönderdiği" yazıldı.

Kaynaklar, bu silahlardan bazılarının ABD'nin kendi cephaneliğinden alındığını, bazılarınınsa önceden onaylanmış sevkıyat süreçlerinin hızlandırılmasıyla İsrail'e tedarik edildiğini ileri sürdü.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, iddialara ilişkin şunları söyledi:

Kongre'nin üyeleri bilgilendirmek için belirlediği prosedürleri takip ettik ve yasal olarak resmi bildirim gerekmediği zamanlarda bile Kongre üyeleriyle düzenli olarak bilgi paylaştık. Sevkıyatları belirlenmiş yasal limitlerin altında kalacak şekilde böldüğümüze veya Kongre üyelerini sürece dahil etmediğimize yönelik iddialar kesinlikle yanlıştır.

Bakanlığın paylaştığı bilgilere göre Tel Aviv yönetimi, Washington'dan her yıl yaklaşık 3 milyar dolarlık askeri destek alıyor. Ayrıca halihazırda ABD'den İsrail'e gönderilmesi planlanan 600 askeri ekipman ve sevkıyat çalışması yürütüldüğü bildirildi. Bunların toplam değeriyse yaklaşık 23 milyar dolar.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nden Demokrat Maryland Senatörü Chris Van Hollen ise Dışişleri Bakanlığı'nın belirlenen limitler altındaki sevkıyatlar için Kongre'yi bilgilendirme yükümlülüğü olmadığını söylerken, "Bunu sürekli Kongre'yi atlatmak için kullanmak, yasaların ruhuna aykırı olduğu gibi Kongre'nin denetleyici rolünü de zayıflatıyor" dedi.

Beyaz Saray, WSJ ve Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'ın yorum talebini reddetti.

ABD'nin tanınmış medya kuruluşlarından NBC'nin ocaktaki haberinde, Washington'ın Gazze'deki operasyonların yoğunluğunun düşürülmesi için Tel Aviv yönetimine silah satışını yavaşlatmayı planladığı iddia edilmişti.

Biden, Gazze'de iki devletli çözümle savaşın sonlandırılması için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya baskı yapıyor. Tel Aviv yönetimiyse bu seçeneğe yanaşmıyor.