Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby perşembe günü gazetecilere, ABD'nin BM'nin işlettiği yardım deposuna düzenlenen hava saldırısıyla ilgili "tam ne olduğu hakkında daha fazla bilgi toplamak" için "İsrailli muhataplarıyla temas halinde" olduğunu söyledi.

Kirby, "Bu konuda çok endişeliyiz" dedi.

İsrail Savunma Kuvvetleri "tam hedefe yönelik" saldırıda "insani yardımların kontrolünü ele geçirdiği" ve "çeşitli Hamas birimlerinin faaliyetlerini" denetlediği iddia edilen Muhammed Ebu Hasna adlı bir Hamas komutanının öldürüldüğünü açıkladı.

Bir UNRWA sözcüsü saldırıda tesisteki 22 yardım çalışanından bazılarının yaralandığını ve bazılarının durumunun epey ağır olduğunu söyledi.

UNWRA Başkanı Philippe Lazzarini yaptığı açıklamada "Gazze Şeridi'nde UNRWA'nın elinde kalan çok az sayıdaki dağıtım merkezinden birine yapılan saldırının, gıda kaynaklarının tükendiği, açlığın yaygınlaştığı ve bazı bölgelerde kıtlığa dönüştüğü bir dönemde gerçekleştiğini" belirtti.

"BM tesislerine, konvoylarına ve personeline yönelik saldırılar, uluslararası insani hukuku açıkça hiçe sayacak şekilde sıradan hale geldi" diye ekledi.

Kirby gazetecilere, ABD'nin saldırıdan "etkilenen herkese en derin taziyelerini" sunduğunu ve ABD'nin İsrail'den "tam ne olduğuna dair... hızlı bir soruşturma" yürütmesini istediğini söyledi.

"Daha fazla bilgi almak için onlarla temas halinde olacağız ancak burada tam ne olduğuna dair hızlı ve kapsamlı bir soruşturma görmek istiyoruz" dedi.

İsrail'in kendini savunma ve Hamas liderlerinin peşine düşme hakkını kesinlikle anlıyor, buna saygı duyuyor ve bunu destekliyoruz. Ancak bunu masum sivillerin hayatlarını ve bu masum sivillerin hayatlarını korumak için sahada bulunan insani yardım çalışanlarını koruyacak şekilde yapmaları gerektiğinde de netiz.