Almanya'da Berlin Eyaleti Adalet, Çeşitlilik ve Ayrımcılıkla Senatörlüğünde müsteşar olan Saraya Gomis, Tagesspiegel gazetesine yaptığı açıklamada, "Prensip olarak şahsen Bergama Sunağı ve Nefertiti büstünün iade edilmesinden yanayım. Ancak buna başkaları karar verecektir" dedi.

Kültürel varlıkların iadesi söz konusu olduğunda, bakış açısının değişmesi gerektiğini belirten Gomis, "Ayrımcılık karşıtı bir bakış açısıyla şunu söylemek zorundayız; dünyanın diğer bölgelerinden gelen tüm kültürel varlıklar bize ait değil. Onlar burada gayrı meşru şekilde bulunuyorlar. İkinci adımda, bunların nasıl iade edilebileceğini görmeliyiz" ifadelerini kullandı.

1870'li yıllarda Alman mühendis Carl Humann tarafından o dönem Osmanlı topraklarından Prusya'ya getirilen Bergama Sunağı, Berlin'deki Pergamon (Bergama) Müzesi'nde sergileniyor.

Nefertiti büstü ise Berlin'e Mısır'dan getirilmişti. Firavun Amenophis'in eşinin M.Ö. 1340 civarında yapılmış büstü, Prusya Kültür Mirası Vakfı'na ait olan Berlin'deki Neues Museum'da (Yeni Müze) sergileniyor.

ALMANYA'YA TÜRKİYE'DEN KAÇIRILAN DİĞER ESERLER

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Almanya'da bulunan ve yasa dışı yollarla gitmiş olduğu bilinen Konya Beyhekim Camisi'nin mihrabı ve aynı camiye ait pencere kanadı, Afrodisias Antik Kenti kökenli İhtiyar Balıkçı Heykeli'nin gövde kısmı, Konya'daki Hacı İbrahim Veli Türbesi'ne ait Şeyh Hasan bin İbrahim'in sandukası ve Piyale Paşa Camisi'ne ait çini alınlık gibi eserlere ilişkin müzakerelerde sürekli olarak Alman tarafına hatırlatmalarda bulunuyor.