İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan üst seviye Türk yetkili, Cumhurbaşkanı Erdoğan özcülüğünde yapılacak kabine toplantısı evveli, koronavirüste normalleşmeye yönelik alınması beklenilen birtakım kararları açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün yapılacak olan kabine toplantısında koronavirüs tedbirlerinin gevşetilmesine yönelik adımlar ele alınacak.

15:00'te başlayacak toplantı evveli Reuters haber ajansına konuşan üst seviye Türk yetkili, alınması muhtemel birtakım kararları duyurdu.

 

"AKŞAM KISITLAMASI SAATİ DAHA İLERİ ALINABİLİR"

İsmini açıklamayan yetkili, "Bugünkü kabine toplantısının en mühim gündemi koronavirüs tedbirlerine yönelik atılacak normalleşme adımları olacak. Öncelikle uzun vakittir beklenilen cafe ve restoranların açılması yönünde karar alınması bekleniyor. Bilim Kurulu'nun da tavsiyesi bu yönde. 60.000'den aşağı yukarı 7.000 seviyesine kadar düşen günlük vaka sayıları buna imkân veriyor. Akşam saat 21:00 olan kapanma saatleri biraz daha ileri alınabilir. Çünkü işletmeler de bundan sorun duyuyor" açıklamasını yaptı.

SPOR SALONLARI, HALI SAHALAR, OKULLAR AÇILACAK MI?

Yetkili, yaz döneminin başlaması ve çoğalan aşılamanın da bu kararı destekleyecek başka sebepler olduğunu vurguladı.

Bu kapsamda spor salonları ve halı sahalar gibi kapatılan işletmelerin tekrardan açılmasının da planladığını kaydeden aynı yetkili, "Okulların açılması konusu en kritik alanlardan biri. Bu konuda iki değişik görüş var. İlki açılması ve 2 Temmuz'da yaz tatiline girilmesi; öteki de vaka sayıları düşerken bulaşa sebep olabilecek okulların kapalı kalması yönünde. Sonuçta bu sene eğitim-öğretim yönünden nerdeyse tamamlandı. Kabine toplantısında buna da karar verilecek" şeklinde ifade etti.

"CUMARTESİ YASAĞI KALKABİLİR, PAZAR İSE DEVAM EDEBİLİR"

Yetkili, cumartesi günü kısıtlamanın kalkabileceğini ama pazar günlerinin devam edebileceğini ifade etti.

"MASKESİZ HAYAT BAŞLAYABİLİR"

"Bu dönemde aşılamanın artırılması yönünde bir çaba olacak" diyen aynı yetkili, "BioNTech desteği sayesinde aşı yönünden tamamiyle sorun ortadan kalkacak. Yakın vakitte açık alanda maskesiz hayatın başlaması olsılığı var" dedi.