1984'ten beri başkanlık seçiminin sonucunu doğru tahmin eden ABD'de S&P 500 endeksi, 3 Kasım'da gerçekleştirilecek olan ABD Başkanlık seçimlerinde kazananın kim olacağına dair bir fikir verdi. Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş, katıldığı canlı yayın programında bu metotun, "Seçimi ABD Başkanı Donald Trump'ın mı yoksa Demokrat aday Joe Biden'ın mı kazanacağını tahmin edebilir mi?" sorusunu yanıtladı.

S&P 500 ENDEKSİ METOTU NASIL ÇALIŞIYOR?

1928 yılından beri yapılan seçimlerin yüzde 87'sini doğru tahmin eden metotun basit bir formülü var. Eğer; başkanlık seçimlerine kadar olan 3 aylık sürede endeks yukarıyı gösteriyorsa, seçimi mevcut başkan kazanır, eğer aşağıyı gösteriyorsa mevcut başkan seçimi kaybeder.

BİDEN'IN ŞANSI YÜKSEK

Erbaş bu konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:

"1956'dan beri 1 yıl içinde S&P 500 endeksinde yüzde 12 gibi bir yükseliş olursa 12 seçimin 10'unu mevcut başkan kazanmış. Ama şunu hemen ekleyelim. Pandemi süreci gibi bir süreç olmadı. 1950'lerle 2000'li yıllar çok farklı dinamiklere sahip. Eğer pandemi olmasaydı zaten Trump'ın ikinci bir başkanlık dönemi yaşayabileceğini çok net söyleyebilirdik.