Dün gerçekleşen kabine toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üç buçuk saat civarında süren toplantının ardından ulusa sesleniş konuşması yaptı.

KORONAVİRÜS DÜNYADA 1 MİLYONDAN FAZLA CAN ALDI

Erdoğan, yaptığı açıklamasında yeni koronavirüs kurallarına değindi. Koronavirüsün dünya çapında 1 milyondan fazla kişinin hayatına mal olduğunu anımsatan Erdoğan, bilim dünyasından koronavirüs aşısı ile ilgili umut veren haberler gelse dahi salgının tehdit oranının da aynı şekilde yükseldiğini belirtti. 

Pandemi sürecinin başladığı ilk dönemden öngörülen durumdan çok daha ağır bir duruma geçiş yaptığımızı açıklayan Başkan Erdoğan, özellikle İstanbul ili başta olacak şekilde pek çok şehirde koronavirüs vaka sayısının ciddi rakamlara ulaştığını, ölüm ve hasta sayılarının artış gösterdiğini belirterek daha dikkatli davranmamız gerektiğini söyledi.

Halihazırda ikinci dalgayı yaşadığımızı belirten Erdoğan, maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına riayet ederek dalgayı alt etmek gerektiğine işaret etti.

Salgının bu şekilde yukarı yönlü ilerlemesini sürdürmesi halinde hiç kimsenin tasvip etmediği yasak kararlarının yeniden gündeme gelmesinin kaçınılmaz olduğunu da vurgulayan Erdoğan, kabine toplantısında yapılan istişareler en sonunda yeni tedbirler almaya karar verdiklerini açıkladı. Bu doğrultuda kısıtlı olarak sokağa çıkmaya izin verildi. 65 yaş üstü vatandaşlar ve 20 yaş altı vatandaşlar yalnızca belirlenen saatlerde sokağa çıkacak.

KIBRIS'IN KAPALI MARAŞ KONUSU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs'taki meselelere de değindi. Uzun yıllar boyunca kapalı olarak tutulan Kapalı Maraş'ın kısa bir süre önce sahil şeridinin halka açıldığını anımsatan Erdoğan, Kıbrıs tarafından atılan bu cesur adamın Türkiye tarafından desteklendiğini belirtti. 

Türkiye'den heyetin Kıbrıs halkı ile beraber Maraş'ta gerçekleştirdiği programın; bölgenin bundan böyle hızlı bir şekilde canlanmasına dair adımlar atılması konusundaki kararlılığı olarak vurgulayan Erdoğan, Kapalı Maraş'ın açılmasının Rum halkı tarafından hiçbir zaman tasvip edilmediğini vurguladı.

Erdoğan, Kapalı Maraş'ın bugüne kadar kapalı olmasının Kıbrıs Türk tarafının bir samimiyet ve iyi niyetinin nişanesi olduğunu ancak bu jestin Rum tarafında her daim karşılıksız kaldığını da belirtti.

EKONOMİDE YENİ REFORM HAZIRLIKLARI

Türkiye'nin kurduğu güçlü üretimin, istihdam ve ihracat altyapısının en önemli güven kaynağı olduğunu söyleyen Erdoğan, birtakım yeni reform hazırlıkları içinde olduklarını belirtti. 

Hazırlıkların en önemli planlarından bir tanesinin İnsan Hakları Eylem Planı olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu planın ana başlıklarının oluşturulduğunu açıkladı. Erdoğan, ilerleyen günlerde ekonomi sektöründeki bütün paydaşlarla çalışarak taslağın son halini tasarlayacak arını belirtti.