Yeni tip koronavirüs (kovid-19) salgınından ötürü zirveler ve toplu etkinlikler dijital ortamda düzenlendi. 2020 yılında dijital diplomasinin üstünde duran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video konferans yöntemi ile pek çok önemli zirveye katılım gösterdi. Erdoğan bu yıl 130'a yakın telefon görüşmesi yaptı. Koronavirüs salgınına rağmen yüz yüze teması da kesmeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 farklı ülkeye 14 ziyaret gerçekleştirdi.

DİJİTAL DİPLOMASİ DÖNEMİ

Erdoğan bu yıl ilk ziyaretini Almanya'ya gerçekleştirdikten sonra Afrika turuna çıktı. Ardından 9 Mart 2020 tarihinden itibaren yurtdışı gezilerine ara verdi ve dijital diplomasi üzerinde yoğunlaştı.

Bu süre boyunca 7 Mart 2020 tarihinde İngiltere, Almanya ve Fransa liderlerinin katılım gösterdiği dörtlü zirvede göç sorununu ele aldı. Koronavirüs sebebiyle 26 Mart 2020 tarihinde toplanan G20 Liderler Olağanüstü Zirvesi'ne ve 10 Nisan 2020'de Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi toplantısına video konferans ile katılım gösterdi.

Erdoğan 21 Eylül 2020 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na, 20 Kasım 2020'de ise İslam İşbirliği Teşkilatı İstişare Toplantısı'na da yine video konferans yöntemiyle katıldı.

ERDOĞAN'IN TELEFON GÖRÜŞMELERİ

Erdoğan, ülke liderleri ile 130'a yakın telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bu süreçte Erdoğan'ın en fazla görüştüğü isim Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin oldu. Video konferans yöntemi baz alındığında ise Erdoğan en fazla Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü. 130'a yakın telefon görüşmesinin 12'si Putin'le olan konuşmalardı.

7 KİŞİ TÜRKİYE'YE KONUK OLDU

Erdoğan ek olarak Rus lider Putin'in yanında Özbekistan, Sırbistan, KKTC, Katar, Ukrayna ve en son Irak Başbakanı Mustafa Kazımi'yi ağırladı.