Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Kovid-19'la Mücadele Özel Oturumu'na videolu bir mesaj gönderdi. Erdoğan, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Bizler Türkiye olarak koronavirüs salgının ilk günlerinden beri uluslararası toplum ile işbirliği halinde adımlar attık. Bugüne kadar 9 uluslararası kuruluşa ve 156 ülkeye yardım eli uzattık. Salgın koşullarında gıda güvenliğine ilişkin sorun yaşayan bölge ve ülkelere destek oluyor, engelli, yaşlı, kimsesiz çocuklar gibi dezavantajı olan gruplara yönelik olarak 16 ülkede özel programlar düzenliyoruz."

KOVİD-19 AŞISINI BULAN TÜRK ÇİFTE TEBRİK

Tüm dünya, aşı üretimi alanından gelecek bir habere umut bağladı. Bu vesile ile koronavirüs aşısı çalışmaları hususunda çok önemli bir başarıya imzalarını basan, oturuma da çevrimiçi olarak iştirak eden Profesör Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci'yi sizlerin huzurunda tebrik ediyorum. Türkiye olarak 12'si Dünya Sağlık Örgütü listesinde yer alan 16 aşı çalışmasından bir tanesinin insan denemelerinde tabi tutulmasından memnuniyet duyuyoruz.

DÜNYA SAĞLIK ÇALIŞANLARI YILI

Ülkemizin öncüsü olduğu Çabalar sonucunda 2020 yılı, Dünya Sağlık Örgütü'nün de onayıyla "Uluslararası Sağlık Çalışanları Günü" olarak ilan edildi. Bu vesileyle dünyanın dört bir yanında fedakâr bir şekilde çalışan bütün sağlık çalışanlarını şükranlarımı gönderiyorum.

Türkiye'nin bu süreçteki en büyük avantajları; güçlü tarım, gıda ve imalat sektörü, tecrübeli ve özverili sağlık çalışanları ve şehir hastaneleri, Sosyal Güvenlik sistemi olarak sıralanmaktadır.

KADIN, YAŞLI, ÇOCUK VE ENGELLİLERİN HAKLARINI KORUYORUZ

Bütün dünyada salgın sürecinden diğerlerine nazaran daha fazla etkilenen bazı hassas gruplar vardır. Salgını sonucunda alınan tedbirlerin kapsayıcı olması, dezavantajlı ve hassas grupların ihtiyaçlarına ihtiyat gösterilmesi elzemdir. Bu bilinçle kadın, yaşlı, çocuk ve engellilerin tüm haklarının korunmasına özel olarak önem veriyoruz. Şu anda himayemiz altında bulunan 3,6 milyon Suriyeli vatandaş, Türkiye'deki sağlık hizmetlerinden tıpkı vatandaşlarımız gibi yararlanabiliyor.

KORONAVİRÜS BİR SÜRE DAHA BİZİMLE OLACAK

Koronavirüs hastalığı bir süre daha bizimle olacak. Bunun farkındayız. Nitekim geçtiğimiz haftalarda meydana gelen hasta, vaka ve vefat sayıları son haftalarda dünya genelinde zirveye tırmanmıştır. Bu sebeple bir süre daha bizimle olacağı gerçeğini hepimize hatırlatmaktadır. Bu süreç boyunca yalnızca salgınla değil, aynı anda artış gösteren yabancı karşıtlığı, ırkçılık ve İslam düşmanlığı ile da savaşılması gerekiyor.

BM SİSTEMİ REFORMA TABİ TUTULMALIDIR

Biz üye olduğumuz G20 platformunun başlattığı borç erteleme girişimini en başından beri destekledik. Dağıtım ağları ve sürdürülebilir tedarik zincirleri de dahil olacak şekilde yeni normal sürecine geçişle ilgili çalışmaları hızlandırmak zorunda olduğumuzu anımsatmak istiyorum. Koronavirüs salgını bizlere hatırlattığı bir diğer konu da, BM sisteminin günümüzdeki ihtiyaçların ve tehditlerin ışığında reform sürecine tabi tutulması gerektiğidir.

GENEL KURUL GÜÇLENMELİDİR

Daha demokratik, daha etkin, şeffaf ve adil hale getirilmesi için Genel Kurul'un güçlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Sözlerime son vermeden önce bu özel oturumun, uluslararası topluma koronavirüs salgınına karşı verdiği mücadeleye yeni bir ivme kazandırmasını temenni ediyorum. Programın icra edilmesinde yer alan herkese teşekkürlerimi iletiyorum.