Sınır hattında hava savunma sirenleri çalarken Rusya-Ukrayna savaşının ardından Balkanlar’da da tansiyonun yükselmesi bölge ülkelerini endişelendirdi.

Rusya-Ukrayna savaşı ile bölgede ekonomik ve sosyal alanda hissedilen krizin ardından Sırbistan-Kosova gerginliği yeni bir krize yol açtı.

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Kosova Başbakanı Albin Kurti, 1 Ağustos’tan itibaren Kosova’ya geçecek Sırpların geçici kimlik belgesi alacağını açıklamıştı. Araçlara da geçici plaka verileceğinin açıklanmasının ardından Sırbistan’dan sert tepki gelmişti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vucic, “Atmosfer ısındı ve Sırplar daha fazla vahşet görmeyecek” ifadelerini kullanmıştı.

Karşılıklı yapılan açıklamaların ardından akşam saatlerinde sınır hattında gerginlik yaşandı. Kosova’da siren sesleri duyulurken Sırpların yoğun olarak yaşadığı Mitroviça şehrinde araçlarla sınır geçişinin kapatıldığı belirtiliyor.

SIRP LİDERDEN AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vucic, geçici kimlik ve geçici plaka uygulaması kararının ardından yaptığı açıklamada “Atmosfer ısındı ve Sırplar daha fazla vahşet görmeyecek. Herkese ricam, ne pahasına olursa olsun barışı korumaya çalışmaktır. Arnavutların aklını başına almalarını, Sırpların provokasyonlara kapılmamasını, Kosova'nın sözde bağımsızlığını tanıyan güçlü ve büyük ülkelerin temsilcilerinden de uluslararası meselelere biraz dikkat etmelerini rica ediyorum.” ifadelerini kullanmıştı.