TÜBİTAK "Ufuk Avrupa Açılış Entinliği"ne çevrimiçi katılım sağlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yaptığı konuşmada araştırmalar hakkında ve iş birlikleri ile ilgili bilgi verdi.

Bakan Varank, burada Türkiye’ye beyin göçü olarak da bilinen Ulusal, Uluslararası Lider ve Genç Araştırmacılar Programı’nın ikinci çağrısına ilişkin sonuçları açıkladı.

Bakan Varank, nitelikli insan gücünün Türkiye'ye çağrıldığı ve katılım sağlandığını belirterek, bu konudaki son gelişmeleri, "TÜBİTAK’ın Uluslararası Lider ve Genç Araştırmacılar Programları kapsamında, Tersine Beyin Göçü Programı ile 47’si Türk, 63 yeni araştırmacı daha Türkiye’ye geliyor. 9 ülkeden (ABD, Almanya, Avusturya, Birleşik Krallık, Çin, Fransa, İsveç, Japonya, Rusya'dan) 27 kıdemli araştırmacı, ülkemizdeki 21 farklı üniversite ve araştırma merkezine katılacak. Sağlık bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler, teknik bilimler ve temel bilimler alanlarında çalışmalarını Türkiye'de sürdürecekler. Yine 2021 yılı çağrısı ile 12 ülkeden 36 uluslararası genç araştırmacı ülkemizdeki 21 farklı üniversite ve araştırma merkezine katılacak. Bu genç araştırmacılar da Duke, Harvard, Humbold, MIT, Seul, Stanford, Münih, Tokyo üniversiteleri gibi başarılı 31 üniversite ve araştırma merkezinden ülkemize geliyor." şeklinde açıkladı.

'SANAYİCİMİZ AB'YE TAAHHÜTLERİNİ AKSATMADI'

Bakan Varank, TÜBİTAK'ın toplantısında koronavirüs salgının sırasında yapılan çalışmaları ve Avrupa Birliği (AB) sürecini, sanayi sektörünün AB ülkelerine verdiği taahhütlerini eksiksiz yerine getirdiğini aktardı. Varank, koronavirüs salgını sürecinde ticari ilişkileri bir üst seviyeye taşıdıklarını aktardı.

Varank konu ile ilgili çalışmaları "İş birliği fırsatlarını takip ediyoruz, bilim diplomasısı faaliyetlerini yürütüyoruz." diyerek özetledi.

'BİLİM İNSANLARINA YURDA DÖNÜŞ SEFERBERLİĞİ BAŞLATTIK'

İnsan kaynağının önemine değinen Varank, TEKNOFEST'te bilim insanlarının yurda dönüş seferberliğini başlattıklarını, Uluslararası Lider ve Genç Araştırmacılar Programı ile Türkiye'nin dünyanın her yerinden cazip hale getirildiğini iletti.

TERSİNE BEYİN GÖÇÜ PROGRAMI

Bu süreçte 127 bilim insanını yurda geldiğini, ardından Ulusal Lider Araştırmacılar Programının devreye girdiğini belirten Varank, TÜBİTAK Tersine Beyin Göçü Programın'nın başladığını anlattı.

'EKOSİSTEM ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK'

Su süreçte saygın üniversitelerden ve 12 ülkeden 36 genç araştırmacının, 21 üniversitede çalışmalara katılacağını aktaran Varank, ekosistem çalışmalarına da devam edildiğini aktardı.

'42 ARAŞTIRMACIYI DESTEKLEYECEĞİZ'

Bakan Varank ayrıca ilk kez ilan edilen "Ulusal Lider Araştırmacılar Programı" kapsamında Türkiye'de araştırmalarını sürdüren 42 araştırmacıyı da destekleyeceklerini kaydederek, "Böylece toplamda 105 lider ve genç araştırmacının katkılarıyla ülkemizin bilim, yenilikçilik ve inovasyon ekosistemini daha da güçlendireceğiz. Sayıları 200'ü aşan üniversitelerimiz, 1600'ü aşkın Ar-Ge ve tasarım merkezimiz, 92 teknoloji geliştirme bölgemiz ve 200 binin üzerinde araştırmacımız, bilim merkezlerimiz, araştırma altyapılarımız bu ekosistemin temel aktörleri. Şimdi bize önemli başarılar getiren bu Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminin niceliğini artırmaya odaklanmış durumdayız. Bunun için milli teknoloji hamlesi vizyonuyla yenilikçi politikalar üretiyoruz" dedi.

Etkinliğe, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı ve Avrupa Komisyonunu temsilen Yenilik, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlikten Sorumlu Komiseri Mariya Gabriel de katıldı.