Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı gerçekleştirildi.

Bakan Selçuk, toplantının ardından ilk açıklamayı yaparak tespit edilecek olan yeni asgari ücret miktarının, çalışma hayatında hem işveren ve işçi tarafına, hem de vatandaşlara hayırlı olması temennisinde bulundu.

TOPLUMUN TÜM KESİMLERİ İÇİN EŞİT BELİRLENİYOR

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, toplantının ardından yaptığı açıklamada, asgari ücretin hangi kanuna tabi olarak çalıştığına bakılmadan, bütün iş kollarını kapsadığını ve toplumdaki bütün kesimler için eşit belirlendiğini dile getirdi.

Çalışma hayatında, işçilerin ekonomik ve sosyal haklarının korunmasının, ücret politikalarının alt sınırını belirlediğini söleyen Bakan Selçuk şu ifadelere değindi:

"Komisyonun asıl hedefi, bütün sosyal tarafların taleplerini, koşul ve görüşlerini göz önünde bulundurup bu düzeyi belirlemektir. Bakanlık olarak süreç boyunca bir hakem rolü üstleniyor, işçi ile işverenlerin mutabakatı ile asgari ücretin tespit edilmesini hedefliyoruz."

ÇALIŞANLARIMIZA HER ZAMAN SAHİP ÇIKTIK

Bakan Selçuk, sözlerine şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında, çalışanlarımıza sosyal ve ekonomik hakların iyileştirilmesi hususunda her daim sahip çıktık. 2002 yılından bu yana işçilerin ve işverenlerimizin hakkında iyileşme sağlayacak pek çok önemli düzenleme adımını hayata geçirdik. İş Kanunu'nu, 2003 yılında ILO sözleşmelerine ve AB normlarına uygun olacak şekilde tekrardan düzenledik. 1 Mayıs tarihini, 2009 yılında 'Emek ve Dayanışma Günü' olarak ilan edenler yine bizlerdik. Askeri darbeden ötürü oluşan sendikal mevzuatı, uluslarası standartlara uygun şekilde 'Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu' kapsamında 2012 yılında tekrardan düzenledik."

Sendikalaşma oranlarındaki artışları önemsiyoruz

Bakan Selçuk, sendikalara üye olan işçi sayısının yaklaşık 2 milyon olduğunu kaydederek, sendikalaşma oranlarında göze çarpan artışları, sendikaların ve demokrasi bakımından önemsediklerini söyledi.

Bakan Selçuk, 2013 yılında yüzde 9 oranında olan işçi sendikalaşma oranının, bugün yüzde 14'e kadar yükseldiğini açıkladı.