Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TRT Haber'in dün gece konuğu oldu.

Bakan Nebati, son dönemdeki ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunurken programın sunucusu Gülçin Üstün Can'ın da sorularını yanıtladı.

Programda gündeme getirilen en önemli maddelerinden biri, döviz kurlarında tarihi bir düşüşe nede olan, kur korumalı TL vadeli mevduat hesabının hayata geçirilmesi oldu.

Konu kapsamında bütün hazırlıkların bittiğini, bankaların hızlı bir şekilde sistemi kurdularını ve taleplerin alınmaya başlandığını söyleyen Nureddin Nebati'ye, taleplerin ne kadar miktara ulaştığı soruldu.

"GÖZLERİME BAKAR MISINIZ"

Rakam veremeyeceğini söylen Nebati, "Rakamlar çok çok iyi Gülçin Hanım. Gözlerime bakar mısınız? Ne görüyorsunuz? Ne görüyorsunuz gözlerimde?" dedi.

Gülçin Can'ın, "Orada o sevinci görüyorum ama rakamları da duymayı isterim şimdi ekomomi işi rakam işi." sözlerine Maliye Bakanı Nebati şu ifadelerle cevap verdi:

"Ekonomi rakam işi, ekonomi temenni işi, ekonomi güven işi, ekonomi istikrar işi , ekonomi beklenti işi, ekonomi gözlerdeki ışıltıdır. Benim gözlerimdeki ışıltıyı arkadaşlarım görüyor.

"SIKINTILI OLSAM ENERJİK KONUŞABİLİR MİYİM"

Ben insanım. Bakın biz makina değiliz. Ben buraya sıkıntılı bir şekilde gelsem böyle enerjik bir şekilde konuşabilir miyim?"

Gülçin Can, Bakan Bebati'ye bu yeni mevduat hesabını yastık altında altın ve dövizi olan vatandaşların neden kullanmak isteyeceklerini de sordu.

Can'ın, "Yastık altı döviz ve altınları vatandaş neden çıkartsın?" sorusuna Nebati, "Bir defa bu farklı enstrümanaları kullanmamızın sebebi insanları aslında gıdıklamak. Türkiye'deki bir alışkanlığı gıdıklıyoruz. Ne demek bu? Alışkanlık var; paramı kasada tutayım, dövize çevireyim, kendimi koruyayım...

"EKONOMİYE KAZANDIRILMAMIŞ BİR MALIN DEĞERİ YOKTUR"

Biz insanlarla fıtratıyla, pisikolojisiyle ruhuyla kavga etmemeliyiz. Kendimizi onun yerine koyarak hareket edersek bu sorunları çözeriz. Türkiye altını seviyor. Türk kadını altını çok seviyor. Yastık altındaki herhangi bir paranın, ticarete karıştırılmamış paranın inanç anlamında da hiçbir anlamaı yoktur. Getir altınını koy. İster bunu saf altına döndürelim ister sertifikanını getir. Ekonomiye kazandırılmamış hiçbir malın değeri yoktur." ifadeleriyle cevap verdi.