Geçtiğimiz gün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında bir araya gelen Koronavirüs Bilim Kurulu'nda kritik değerlendirmeler yapıldı. Toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kritik açıklamalar yaptı.

Salgın süresince üzerinde çok ağır bir sorumluluk olmasına rağmen açık bir şekilde halkın karşısına çıkarak gelişmeleri aktarmaya çalıştığını dile getiren Bakan Koca, karşılarına her çıktığında kendisini mutlu bir şekilde dinleyip destek olan herkese teşekkürlerini iletti.

İNGİLTERE'DEKİ KONTROLSÜZ VAKA SAYISI ARTIŞLARI

Bakan Koca, Türkiye'deki günlük vaka sayısının ilk dönemlerinde 80 bin civarında olduğunu dile getirerek, on günlerde İngiltere gibi ülkelerde kontrolsüz bir şekilde artan vaka sayılarının virüs mutasyonuna bağlandığını söyledi.

HASTANELERİN YÜKÜ ARTTI

Hastanelerdeki yoğun bakım servislerinin ağır yükü kaldırmada zorlanmaya başladığını söyleyen Bakan Koca, pek çok ilde yüzde 100'e kadar vaka artışı olduğunu, bu sebeple yaygın genel tedbirlerin alındığını ve salgının seyrine göre illerde teker teker değerlendirme yapılarak bu illere yararlı imkanlar sunulduğunu söyledi.

NEDEN SİNOVAC AŞISI TERCİH EDİLDİ?

Bilinen en kadim aşı yönteminin inaktif aşı olduğunu bir kere daha açıklayan Bakan Koca, Bu sebeple Çin tarafından üretilen Sinovac aşısını tercih ettiklerini söyledi.

Çin makamlarının Türkiye'ye gönderilecek olan aşı dozlarının diğer partileri için onay sürecinde tamamladıklarını dile getiren Bakan Koca, Bilim Kurulu'nun da ayrıca değerlendirmeye aldığı aşının gösterdiği etkiden emin olduklarının altını çizdi. Bakan Koca, aşıların Pazartesi gününden itibaren Türkiye'de olacağını söylediğini anımsattı.

AŞILAMA SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Önce sağlık çalışanlarından başlanacak. Hazırlanan 4 aşamalı stratejiye göre, ilk aşamada 9 milyona yakın vatandaş aşı olacak. Şubat ayı sonuna kadar gelmesi öngörülen 50 milyon dozluk aşı için ilk planda sağlık çalışanları aşı olacak, ardından Ocak-Şubat-Mart ve en geç Nisan ayı olacak şekilde üçüncü aşamada olan vatandaşların aşılanması öngörülüyor. Aşılar Türkiye'nin her yerindeki kamu üniversite hastaneleri ve aile sağlık merkezleri hatta özel hastanelerde de yapılacak. Günde ortalama 2 milyon aşı yapma imkanı var.

BİONTECH AŞISI NE ZAMAN GELECEK?

Mart sonuna kadar 4,5 milyon dozluk BionTech aşısı gelecek. Sinovac ilk planda 3 milyon doz oalrak gelecek. Şubat sonuna kadar 50 milyon doza çıkması için sözleşme imzalandı. Pfizer ve Sinovac aşılarını dünyanın aldığı fiyattan çok daha ucuz bir fiyata alacağız.