Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgının gidişatına dair Edirne'de açıklamalarda bulundu. Bakan Koca aşı tedariğinde olumlu gelişmeleri duyurdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Edirne'de gerçekleştirdiği değerlendirme toplantısında mühim değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları:

İstanbul'dan Trakya'ya olan hareketlilik artışı da bugünkü gündemimizdeydi. Vatandaşlarımızın olabildiğince uyum gösterdiklerini izledik. Aşılama uygulamasına uyum da ele aldığımız konular arasındaydı.

AŞI TEDARİĞİNDE OLUMLU GELİŞMELER

Aşı tedarikindeki iyileştirmelerle daha süratli bir aşılama uygulaması yürüteceğiz. Sputnik aşılarının 6 ay içerisinde 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay yapılması beklenmektedir. Sinovac aşısı da tedarikte yaşanan olumlu ilerlemelerle sevk edilmeye devam edilecek.

VAKA SAYILARINDA DÜŞÜŞ BAŞLADI

Vaka sayısında mühim bir düşüş başlamıştır. Kısıtlamalara uyum iyi civarda başladı.

Sevindirici haber şu ki vaka sayıları nerdeyse yarı yarıya düşmüş durumda. Edirne'de yatak doluluk seviyesimiz yüzde 52, yoğun bakım doluluk seviyesimiz ise yüzde 66...

Edirne aşılama uygulamasını başarı ile yürüten illerimizden. Tekirdağ'da son dönemde vaka düşüş seviyesimiz yüzde 40. Yatak doluluk seviyesimiz yüzde 60. Yoğun bakım doluluk seviyesimiz ise yüzde 74.

Çanakkale'de 135 filyasyon ekibimiz vazife yapıyoruz. Bu ilimizde de vaka düşüş seviyesi Edirne gibi yüzde 50.

Kırklareli'nde vaka düşüş seviyesimiz yüzde 35. Yoğun bakım doluluk seviyesimiz ise yüzde 58. Edirne ilimizde sağlık altyapımız gayet güçlü. Yapımı devam eden 200 yatak hastanemizi 2023 yılının ilk aylarında tamamlayacağız. Tekirdağ ilimizde şehir hastanemizi sunmuştuk. Devlet hastanemizin ihalesini yaptık, inşaatına başlıyoruz.

BAKAN KOCA, GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI

18 yaş altı için tahmini tarih var mı?

Özellikle haziran ayı sonu itibariyle 40 yaş üstü vatandaşımızı aşılama istiyoruz, bunda kararlıyız. Yaz devresi süresince 18 yaş üstü gençlerimizi de aşılamayı planlıyoruz. Bizim toplam sözleşmesini yaptığımız 240 milyon doz aşıdan bahsediyoruz. 100 milyon dozu Sinovac... Önümüzdeki zamanlarda olumlu bazı gelişmelerle bu sevkiyatın başlayabileceğini tahmin ediyoruz. Sputnik'le alakalı 50 milyon doz, Biontech'le alakalı de 90 milyon doz şeklinde sözleşme yapıldı. Haziran ayında 30 milyon doz şeklinde bir oran söyleyebilirim. Yaz döneminde 18 yaş ve üstü bütün vatandaşlarımızı aşılama konusu ile alakalı kararlıyız.

Sputnik V ilk sevkiyat takvim belli mi?
6 ay içerisinde 50 milyon doz aşının gelmesi şeklinde. İlk sevkiyatın Mayıs ayı içerisinde olmasını bekliyoruz. Geldikten sonra güvenlik testlerinden sonra hemen başlanır.

Yerli aşı Faz-3 çalışmaları ne durumda?
Bu aşının Faz-2 çalışması bitti, Faz-3 adımına bir iki hafta içerisinde geçilmiş olacak. Başarılı bir şekilde bu süreç devam ederse, eylül ayında bu aşının kullanıma geçebileceğini söylemek istiyorum.

Muhtarların aşılanmasına dair tarih belli mi?
Muhtarlarımız salgın döneminde inanılmaz bir çaba gösterdiler. Özellikle teşekkür ediyorum, yarından itibaren bütün muhtar kardeşlerimizin aşılama takvimi başlamış olacak.