İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi 2022-2023 akademik yılı açılış törenine katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, üniversitenin yeni dönemdeki ilk dersini "Lojistik, Mobilite ve Dijitalleşme Ekseninde Türkiye'nin Ulaşım Vizyonu" başlıklı sunumuyla verdi.

Türkiye için dijitalleşmeyi "olmazsa olmaz" olarak nitelendirerek, salgın sürecinde uzaya 2 uydu fırlatan enden ülkeler arasında yer aldıklarını belirten Karaismailoğlu, bu uyduların teknik özelliklerinden bahsetti.

Yakın zamanda Türksat 6A'yı uzaya fırlatacaklarını bildiren Karaismailoğlu, "Türksat 6A'yı tamamen Türk mühendislerinin ürettiği bir uydu olarak uzaya fırlatacağız. Kendi uydusuyla uzayda temsil edilen 10 ülke arasında yer alacağız." dedi.

5G AÇIKLAMASI

Türkiye'nin 5G çalışmalarına değinen Karaismailoğlu, 5G'nin lansmanını İstanbul'da yaptıklarını hatırlatarak, "Bu tür bölgelerde 5G'yi artırmaya devam edeceğiz. 2023 yılında 5G'nin tüm Türkiye'ye yayılması için önemli bir planımız var." ifadelerini kullandı.

Karaismailoğlu, 2003-2021 yılları arasında ulaştırma ve haberleşme altyapısına 183,6 milyar dolar yatırım yaptıklarını belirterek, "Bunun yaklaşık yüzde 65'ini kara yolu yatırımlarına harcadık. Bundan sonraki süreçte demir yoluna ağırlık vereceğiz. Demir yolunun yatırım ağırlığı yüzde 50'lere çıktı" diye konuştu.

Bugüne kadarki projelerin yüzde 20'sini yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirdiklerini aktaran Karaismailoğlu, bu sayede Anadolu'ya daha çok yatırım yapılabildiğini söyledi.

DEMİRYOLU AÇIKLAMASI

Karaismailoğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü, İstanbul Havalimanı, 1915 Çanakkale Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu gibi yatırımlara değinerek, "Yavuz Sultan Selim Köprüsü ortasından demir yolu geçecek. Önümüzdeki yıllarda üzerinden geçecek demir yolunu da en kısa zamanda bitirmek için olağanüstü çalışma gösteriyoruz." diye konuştu.