Bakan Kacır, yapılan anlaşmaların Türkiye ve Tacikistan’ın ekonomik, ticari ve teknik ilişkilerine ivme kazandıracağını söyledi.

Bakan Kacır, "Yatırım ortamını iyileştiren yasal mevzuatlar, ticaret hacmimizi artıracak ve ikili ticareti çeşitlendirecek adımlar; bankacılık, enerji ve tarım başta olmak üzere öncelikli alan olarak belirlediğimiz sektörlerde yeni iş birlikleri için uzlaşıya vardık. Ayrıca sanayiden enerjiye, ulaştırmadan gençlik ve spora, bilim ve teknolojiden medyaya, sağlıktan kültür ve sanata kadar geniş bir yelpazede iki ülke arasındaki ilişkileri daha da ileri düzeye taşıyacak aşamaları belirledik" diye konuştu.

Kacır, "İki ülkenin bölgesel kalkınma alanında faaliyet gösteren kurumları arasında tecrübe ve bilgi paylaşımını sağlayacak teknik iş birliği programını gündemimize aldık. Ülkemizin sanayileşme, bilim, teknoloji ve inovasyon alanındaki bilgi birikimi ve deneyimi de dahil olmak üzere kardeş ülke Tacikistan’ın ihtiyaç duyduğu alanlarda tecrübe değişimi, eğitim programları, ortak çalışmalar ve çalışma ziyaretleri düzenlenmesine hazır olduğumuzu vurguladık. Türkiye'nin Tacikistan ile birçok alanda ilişkilerinin kat ettiği mesafe memnuniyet verici. Ancak mevcut ikili ticaret hacmi ve karşılıklı yatırımlar, iki ülkenin potansiyelinin uzağında. Tacikistan ile Karma Ekonomik Komisyon gibi üst düzey platformlarımızı aktif kullanarak, Sayın Cumhurbaşkanlarımız tarafından belirlenen 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine daha hızlı bir şekilde ulaşacağız" dedi.