Bir süredir Türkiye'nin gündeminde olan S-400 füze savunma sistemleri ile ilgili açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, S-400'lerin artık tedariki bir tercih olmaktan çıkarak zorunluluk haline geldiğini belirtti. 

Kritik bir son dakika açıklaması yapan Bakan Akar, ülkenin güvenliğinin, tam korumasının sağlanması için tüm katman ve sektörlerin bu durumu dikkate alması gerektiğini vurguladı. Gerekli durumlarda alternatif savunma sistemlerinden SAMP-T veya Patriot gibi ABD'den temin edilecek füzelerin alınabileceğini vurgulayan bakan Akar, "Türkiye tüm müttefikleriyle alternatif üzerinde çalışmıştır ve çalışmaya hazırdır." ifadelerine yer verdi.

 

S-400'LER, S-300'LERİN KULLANILDIĞI GİBİ KULLANILACAK

Hali hazırda Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki en büyük rakibi Yunanistan'ın da sahip olduğu Rus menşeili S-300 sistemlerinin NATO'da da olduğunu vurgulayan Bakan Akar, milli sistemde müstakil olarak kullanılması planlanan S-400'lerin NATO'daki S-300'ler gibi kullanılacağının da altını çizdi.

Garanti verilirse alternatif hava savunma sistemleri alınır

Bakan Akar, transfer, teslimat takvimi ve ortak üretim cinsinden garantilerin verilmesi halinde ABD'den temin edilebilecek Patriot sistemlerinin de milli savunmaya dahil edilebileceğini söyleyerek, "'Biz sattık ama Kongre onaylamıyor, teslimata izin vermiyor' gibi yaklaşımları kabul etmemiz mümkün değil." dedi.

S-400 hava savunma sistemi nedir?

Tasarımcısı Almaz Antey'dir. Dikey soğuk fırlatma özelliğine sahip, 400 kilometreye kadar menzili olan  S-400 Triumph, yeni nesil Rus yapımı bir hava savunma sistemidir. S-300 hava savunma sisteminden geliştirilmiştir. Kısa-orta-uzun menzillere kadar atış yapabilir.