Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Edirne'deki incelemeler ardından gündeme dair mühim açıklamalar yaptı.

Bakan Koca, ''Vaka sayısındaki düşüş ile test sayısı arasında ilişki kurarak, asılsız ve iyi niyetli olmayan kimi yaklaşımlar görüyoruz. Testler semptom gösteren ya da temasli şahıslara yapılmaktadır... Bütün Türkiye'de son iki haftada hastaneye müracat edenlerin sayısı yarı yarıya düşmüş haldedir. Özetle test sayılarının düşmesi, vaka sayısının düşmesinin nedeni değil sonucudur.'' dedi.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle;

Bölgelerde durum değerlendirmesi yapıyoruz. Yerel yöneticilerle birlikte Trakya bölgesindeki 4 ilimizi ele alacağız.

Son haftalarda gördüğümüz Covid-19 hasta sayılarında görülen artış nedeniyle tam kapanma tedbirlerine geçilmek mecburiyetinde kalındı. 2 hafta süre ile yapılan tedbirlerin vaka sayısında istediğimiz düşüş hızına erişememiz nedeniyle 17 günlük bir kapanma dönemiyle vaka sayısında süratli bir düşüş sağlayacağımıza inanıyoruz.

"AĞIR HASTA VE VEFATLARA YANSIYACAK"

Milletçe yaptığımız fedakarlığın etkisini vaka sayılarında ve hastaneye yatışlarda görmeye başladık. Yakında durumun ağır hasta ve vefatlara da yansıyacağını biliyoruz

'TEST' İDDİASINI YALANLAYIP MÜJDEYİ VERDİ

Test sayıları düşürülerek vaka sayılarının düştüğü tarafında asılsız ve iyi niyetli olmayan kimi değerlendirmeler görüyoruz. Testler semptom gösteren şahıslara ya da temasli şahıslara yapılmaktadır. Kısıtlamalarla beraber temasın azalması beklenilen bir durumdur.

Bu da hem polikliniğe olan müracatları hem de filyasyon kaynaklı testlerin miktarını düşürmektedir. Bütün Türkiye'de son iki haftada hastaneye müracat edenlerin sayısı yarı yarıya düşmüş durumdadır. Özetle test sayılarının düşmesi, vaka sayısının düşmesinin sebebi değil sonucudur.

'BAYRAMI BAYRAM GİBİ YAŞAMAK İSTİYORUZ'

14 aydır koronavirüs salgınını denetim etmek adına büyük bir mücadele veriyoruz. Geçtiğimiz haftalarda yeni bir pik dönemi yaşadık. İlk etapta alınan kısıtlama tedbirlerinin sağladığı kısmi düşüşü tam kapama ile etkili duruma getirmeyi amaçlıyoruz.

Düşüş süratini arttırmak hedefiyle tam kapanma bir zaruret durumuna geldi, vatandaşlarımızın bu fedakarlığı sayesinde hedefimize ulaşacağız.

Bu sürecin sonunda vaka sayılarının çok azaldığı, gerçek bir bayramı yaşamak istiyoruz. Bayramı bayram gibi yaşamak istiyoruz.