Şimdi hedef dünyada ilk üç... Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, '2018'de dünyada 7'inci sıradaydık. 2022'de sıralamada dördüncülüğe yükseldik. Dünyada ilk üçe oynuyoruz' dedi. BM Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO), verilerine göre 2022'de Türkiye rakiplerini geride bırakarak dünyanın en çok turist çeken ülkeleri arasında dördüncü sıraya çıkmıştı. 2022'de, İspanya 71.7, Fransa 66.6, ABD ise 50.9 milyon turist ağırlamıştı. Türkiye'de 50.5 milyon turist sayısıyla dördüncü olmuştu.

Sabah'ın haberine göre Ersoy, Türkiye'nin global pazarda yerini daha üst seviyelere taşıması için her şeyin kayıtlı, belgeli ve sertifikalı olması gerektiğini belirterek, 'Eğer dünyada ilk 3'e oynuyorsan bunları kayıt altına alman gerekir. Her şeyin denetletmesi ve kontrol edilmesi lazım. Aksi durumda bu oyunda yoksun' dedi. Düşük standartta hizmet veren belediye işletme belgesi sahibi otel, motel ve pansiyon gibi tesisleri bakanlık çatısı altına almak için yasa çıkardıklarını hatırlatan Bakan Ersoy, 'Oteller artık bakanlıktan Turizm İşletme Belgesi almak zorunda. Belediyeler geçmişte işini doğru dürüst yapmamışlar. Siyasi saiklerle hareket etmişler. Kaçaklara göz yumulmuş. Biz bu otellere yasa çıktıktan sonra süre tanıdık. Daha sonra da harekete geçtik. İllerin valiliklerine yazı yazdık' diye konuştu.

Valiliklere gönderdikleri yazılarla belgesini tamamlamayan işletmelere gerekenin yapılmasını istediklerini anlatan Ersoy, '4 bin tesis vardı. 1.000'i belge aldı. 3 bini için süreyi daraltıyoruz. Bazıları işlemleri hızlandırdı. Belgeyi almayan oteller kapanacak' açıklamasında bulundu. Turizm konutunda da benzer sorunların yaşandığını anlatan Ersoy, 'İskanı, ruhsatı olmayan villalar yapılmış. Bunlara 'turizm konutu belgesi' isteniyor. Dağ, taş villa dolmuş. Özellikle sahillerde bu durum çok fazla. 'Belediye bana göz yumuyor, siz de göz yumun' diyor. Biz göz yummayacağız. Bundan sonra her şey kayda alınacak' dedi.

Turizm Geliştirme Ajansı kurulduğunda karşı çıkanlar olduğunu hatırlatan Bakan Ersoy, 'Ama şimdi tüm sektör faydalarını gördü, dört elle sarılıyor. Bizim modeli İtalya örnek aldı. Aslında bu işi ilk başlatan ülke 1999'da İtalya'ydı. Fakat kamu kurumu gibiydi. Bizim özel sektörün ağırlıklı olduğu modelimizi örnek aldılar. Ajanslarını özelleştirdiler' dedi.

 

Dünyada yaşanan zorluklara rağmen ülkeye turist çekmek için çalıştıklarını, aynı şekilde esnafın da buna uyum sağlaması gerektiğini belirten Ersoy, özellikle İstanbul'da yaşanan taksi sorununa değindi: 'Taksi konusunu Meclis gündemine de taşıyacağız. Taksi plakasında yüksek gelir beklentisi var. Plaka sahibi, 'bana bu parayı garanti edene taksiyi veririm' diyor. Bu sorun çözülmeli. Ayrıca şoförler de eğitimli olmalı.'