Türkiye ilk kez Lityum üretimine başlayacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ülkede ilk kez Lityum üretimi yapılacağını duyurdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez müjdeyi verdi: Türkiye yakın zamanda lityum üretimine başlayacak. Bakan Dönmez'in açıklamasına göre; Türkiye madencilik alanında dünyada rekabet gücünün en yüksek olduğu, başta bor olmak üzere pek çok madene ev sahipliği yaptığının altını çizdi.

TÜRKİYE'DE ÖNEMLİ MADENLER YER ALIYOR

Dönmez, Türkiye'de yer alan borun yanı sıra sodyum sülfat, feldspat, çinko, zeolit, manyezit, trona, kurşun, linyit, mermer ve krom gibi diğer önemli madenlerin de ülkemizde bulunduğunu söyledi.

Ek olarak skandiyum,osmiyum, sezyum, tantalyum, rutenyum, paladyum, tellur, rodyum gibi ileri teknoloji seviyesindeki elementlerin büyük bir kısmının da Türkiye'deki uygun jeolojik ortamlarda işlenebileceğini vurguladı.

PİLOT TESİS KURMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI

 

Nadir toprak elementlerinden rubidyum, toryum, galyum, berilyum, lityum gibi madenlerin teknolojik yetersizlikten ötürü değerlendirelemediğinin altını çizen Bakan Dönmez, bu gidişatı değiştirmek için Eti Maden Eskişehir Sivrihisar'da toprak elementleri (NTE) için pilot tesis kurmak üzere çalışmalara başladıklarını ve söz konusu elementlerin işlenmesi için bazı ülkelerle görüşme halinde olduğumuzu açıkladı.