Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Karadeniz bölgelerindeki keşif ve sondaj faaliyetleri devam ediyor. Bu konuda açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, hem Akdeniz hem de Karadeniz bölgelerindeki keşiflerin devamının geleceğini açıkladı. Bakan Dönmez ayrıca, keşiflerle ilgili pek çok ülkeden teklif alındığını da duyurdu.

PEK ÇOK ÜLKEDEN TEKLİF GELDİ

Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Karadeniz bölgelerindeki sondaj faaliyetleri tüm hızıyla devam ediyor. Sondaj çalışmalarının meyvelerini verimli bir şekilde almaya devam eden Türkiye, sahası keşfi sonrasında pek çok ülkeden teklif aldı.

Ülkeler, kendi karasularında arama ve sondaj faaliyetleri gerçekleştirmesi için Türkiye'ye teklif getirdi. Ancak Türkiye'nin şu anki önceliği yurtiçi olduğundan ötürü bu teklifler reddedildi. Bakan Dönmez açıklamalarında; yerli sondaj ekibi ve becerilerle keşif konusunda küresel bir oyuncu olma yolunda ilerlediğimizi aktardı.

KANUNİ SONDAJ GEMİSİ MİLLİ OLARAK SERTFİKALANDI

13 Kasım 2020 tarihinde Haydarpaşa Limanı'ndan çıkarak Karadeniz'e doğru yol olan Kanuni Sondaj Gemisi, TPAO tarafından hayata geçirilen millileştirme çalışmalarının kapsamında; milli olarak sertifikalandırılan ilk sondaj gemisi olarak kayıtlara geçti. Kanuni gemisi, sondaj faaliyetlerine yakın zamanda başlayacak.

2021 yılının ilk aylarında görev yapmaya Karadeniz Bölgesi'nde başlayacak olan Kanuni Sondaj Gemisi Birgül gemicilik faaliyetlerinin yanı sıra ayrıca teknik hizmetleri TPAO tarafından yönetilecek. Böylelikle Kanuni, hizmetleri TPAO tarafından yönetilen ilk Türk sondaj gemisi olacak.