Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu'nun basın toplantısını düzenledi. Diplomasinin nabzının Antalya'da attığını belirten Çavuşoğlu, "17 devlet ve hükümet başkanı ile 80 bakan foruma katıldı. Farklı bakış açılarını dinledik. Diplomasinin nabzı Antalya'da attı. Her coğrafyadan katılımcıların vizyonlarından istifade ettik. Diplomasiye her zamandan daha fazla ihtiyaç duyuyoruz." dedi.

UKRAYNA'DA CAMİDE TÜRK VATANDAŞLARININ MAHSUR KALDIĞI İDDİASI

Savaş başlamadan önce 12 Şubat'ta vatandaşlarımızı bizzat arayarak uyarmıştık. Dönenler olmuştu. Savaşın başladığı günden bu yana 14 bin 500 vatandaşımızı tahliye ettik. bunlardan 4 binden fazlası kendi imkanlarıyla sınıra geldi taşıdık.

İnsanı koridorun açılmasını gündemde tuttuk. Savaş sokak çatışmasına döndüğü için vatandaşları çıkarmak çok riskli oluyor. Bu konuyu her iki tarafla görüşüyoruz. Ancak iki taraf da henüz anlaşmış değil. Şehrin altyapısı tamamen yok olmuş, cep telefonları hatta uydu telefonlarıyla görüşmek bile zor.

CAMİDE HASAR YOK

Evet vatandaşlarımız var ancak onlarla uydu telefonlarıyla iletişim kuruyoruz. Bomba iddiası ortaya çıktı ancak imam bunu yalanladı. Camide herhangi bir hasar yok. Lavrov'dan tahliye için destek istedik.

KABİL HAVALİMANI'NIN İŞLETİLMESİ

Afganistan'ın bugünkü geçici yönetimini davet etmemiz son derece doğal. Geçici yönetimi de dinlemek gerekiyor. Daha önce de temaslarımız oldu. Uluslaralarası tanınmaları için hangi şekilde davranmaları gerektiğini dostane şekilde anlattık, önerilerde bulunduk. Ülkenin güvenliği, istikrarı ve ekonomik kalkınma gerekiyor. Afganistan'ın da olumlu adımları atması gerekiyor. Mesaj değil adım bekliyoruz. Tanıma konusunda çok da aceleci davranmıyoruz çünkü atılması gereken adımları görmek istiyoruz.

Havalimanı ile ilgili Katarla bir mutabakatımız var. İstanbul Doha ve Kabil'de üçlü görüşmelerde ilettiğimiz teklifler var. Kar getirici bir proje değil kalkınma desteği olarak görüşüyoruz. Ancak sahadaki şartların ya da taleplerin de karşılanması gerekiyor. İşin doğrusu bunu net şekilde gördüğümüzü söyleyemeyiz. Tam bir mutabakat sağlanmadı.

PUTİN'İN AÇIKLAMALARI

Rusya - Ukrayna arasındaki gelişmelere de değinen Bakan Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı: "İki tarafın bir araya gelmesini istiyoruz. Putin de bunu cumhurbaşkanımız a söylemişti. İki tarafta ciddi müzakere devam ediyor. Başka kanallardan da bizim de desteklediğimiz girişimler var. Biz tarafsız ve doğrunun tarafında bir ülke olarak farklılıklarımız olsa da her iki tarafın güvendiği bir ülkeyiz.