Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇavuşoğluHollanda Dışişleri Bakanı Sigrid Kaag ile Ankara'da ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, Taliban'ın Afganistan'da hakimiyet kurmasına, Kabil Havalimanı'nın işletilmesine, olası göç meselesi ve AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasına değindi.

HAVALİMANININ İŞLETİLMESİ

"En önemli konu Kabil Havalimanı'nın güvenliği. Güvenlik konusunda düşüncelerimizi Taliban'a ilettik.

- Atılacak adımların her beraber koordine edilmesi gerekiyor. Bu tek başına Türkiye'nin ya da Katar'ın üstleneceği bir mesele değil.

- Çözüm iki aşamalı olabilir, biri askeri uçuşlar için. Pistlerdeki sorunun giderilmesiyle askeri uçakların tahliyesi için kullanıma açık olabilir. Böylelikle havaalanındaki durum test edilebilir.

- Sorumluluğu kimler üstlenecek? Bu konudaki şartlar değişti. Taliban'dan ve bazı ülkelerden de bizimle işbirliğiyle ilgili talepler var. Bunları değerlendiriyoruz.

GÖÇ MESELESİ

- Türkiye olarak biz üzerimize düşeni yaptık. Avrupa ülkelerine giden göçmen sayısı yüzde 95 olarak azaldı. Maalesef Avrupa ülkeleri kendi üstlerine düşeni yerine getirmedi. Bu mutabakatın güncellemesi konusunda hem fikir kaldık.

- 'Biz para veriyoruz Afganları ülkenizde tutun' gibi bir durum olursa, böyle bir işbirliği olmaz. Afganların ülkesine gönüllü ve güvenli bir şekilde ülkelerine dönmeleri üzerine bir mutabakat sağlanmalı. Basit formül ve anlayışından AB'nin vazgeçmesi lazım, gerçekçi çözümler lazım. Biz düşüncelerimizi net bir şekilde AB'ye aktarmamıza rağmen olumlu bir adım göremedim.

- Herhangi bir ülkenin tahliye edeceği Afganların ülkemizde belli bir süre kalması mümkün değil, böyle bir teklif gelse de kabul etmeyeceğimizi başından beri söylüyoruz."