Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu konuşmasında İsrail ile ilişkileri Büyükelçilik seviyesine çıkardıklarını dile getirdi.

Lapid'i havalimanında Ankara Vali Yardımcısı Mustafa Erkayıran ve diğer yetkililer karşıladı. Çavuşoğlu, 24-25 Mayıs'ta Filistin ve İsrail'i kapsayan 2 günlük ziyaret gerçekleştirmişti.

'TERÖR SALDIRILARINA İZİN VERMEYİZ'

Görüşme sonrası basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, İstanbul'da İsrail vatandaşlarına yönelik suikast planı yapan İranlı çetenin çökertilmesine ilişkin, "Bu tür olayların ülkemizde yaşanmasına, ülkemiz içinde bu tür hesaplaşmalara, terör saldırılarına hiçbir şekilde izin vermeyiz" dedi. Çavuşoğlu, "Güvenlik kurumlarımız yakın işbirliği içinde çalışmalarını sürdürüyor" ifadelerini kullandı.

İSRAİL'DEN KKTC'YE YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI

Marmaris ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) yangınlara ilişkin konuşan Çavuşoğlu, İsrail'in KKTC'ye iki söndürme uçağı göndereceğini açıkladı. Çavuşoğlu, "Türkiye'ye ihtiyaç var mı diye sordular. Orman Bakanlığımıza sorup döneceğiz ama bu teklifleri için teşekkür ediyorum" dedi.

Çavuşoğlu, İsrail'e taze meyve ihracatı için Tarım Bakanlıklarının temaslarını sürdürdüğünü belirtti.

Sivil havacılık alanındaki istişarelerin 4 Temmuz'da gerçekleştirileceğini söyleyen Çavuşoğlu, "Denizcilik istişarelerine de en kısa zamanda başlamak istiyoruz" diye konuştu.

LAPİD'İN AÇIKLAMALARI

Çavuşoğlu'nun ardından konuşan İsrailli Bakan Lapid, İstanbul'a çökertilen çeteye ilişkin, şu ifadeleri kullandı:

Geçtiğimiz hafta İsrail vatandaşlarının hayatı kurtarıldı. Bu da Türkiye'nin İsrail'le yapmış olduğu gerek diplomatik gerekse işbirliği sayesindedir. Türk istihbaratı çok yakın zamanda İstanbul'da bir İran komplosunu ortaya çıkardı. Biz Türk hükümetinin bu profesyonel ve koordine aktiviteleri için kendilerini tebrik ediyoruz.