Kazakistan'da üst üste akaryakıta gelen zam nedeniyle ortaya çıkan protestolar çatışmalara dönüştü, ülke genelinde 'yüksek tehlike alarmı' nedeniyle güvenlik önlemleri arttı.

Kazakistan'ın en büyük kenti Almatı'da ve başkent Nur Sultan'da polis kontrol noktaları kurulurken güvenlik güçlerinin sıklıkla devriye gezdiği biliniyor. Ülkede kaos hakimken ilk günden beri birçok ülkenin destek olmak istediğini belirttiği Kazakistan'a ilişkin Mevlüt Çavuşoğlu'ndan da bir açıklama geldi.

Kazakistan'ın bir an önce istikrara, huzura, barışa kavuşması temennisinde bulunan Bakan Çavuşoğlu, "Bunun için Türkiye ve Türk Devletleri Teşkilatı olarak her türlü desteği vereceğiz." ifadelerini kullandı.

KAZAKİSTAN'DA SON DURUM

Bazı işyerlerinin açıldığı bilinen ülkede halk yiyecek almak için dışarı çıkmaya başladı. Benzin istasyonlarının önünde ise araç kuyrukları oluşmaya başladı. Akaryakıt istasyonlarının kapanmasının, yaklaşık 2 milyon nüfuslu kentteki gıda dağıtımını kesintiye uğrattığı belirtiliyor. Ülke genelinde ise internet kesintisi devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ise şiddet olaylarına karışan teröristlerle herhangi bir görüşme yapılmayacağını, terörle mücadelenin süreceğini söyledi:

"Teröristler polisleri ve genç askerleri öldürüyor. idari binaları ateşe veriyor, dükkanları yağmalıyor. onları öldürmeliyiz." Ayrıca Tokayev, Almatı halkına güvenliği sağlamak için evde kalmaları çağrısı yaptı.